Избрани Новини

Съдят участник в телефонни измами на хора от Благоевград и Петрич

Причинил имотна вреда на обща стойност 6212 лева

Районна прокуратура - Благоевград е внесла обвинителен акт срещу П.И. за извършено от него престъпление по чл. 209, ал. 1, вр. чл. 20, ал. 4, вр. чл. 26, ал. 1 от Наказателния кодекс.

Обвиняемият И. участвал като помагач в извършването на телефонни измами на две лица, с които им била причинена имотна вреда на обща стойност 6212 лева.

В единият от случаите – на 6.11.2018 г., той отишъл до жилищен блок в Благоевград, където го чакала жена, която по-рано била въведена в заблуждение по време на проведен с нея телефонен разговор. На пострадалата било заявено, че й се обажда племенникът й от Варна с молба за пари, необходими за капаро за закупуване на маслени радиатори. Подведената жена дала на обвиняемия 700 лева, които той занесъл на указаното му от съучастника в измамата място.

Близо месец по-късно – на 3.12.2018 г., П.И. се придвижил с таксиметров автомобил до къща на ул.„Рокфелер“ в Петрич. Живеещият в нея мъж бил въведен в заблуждение от „майор Д.“, който му заявил, че трябва за съдейства за залавяне на телефонни измамници. Следвайки инструкциите на „длъжностното лице“, пострадалият събрал всички пари и ценности, с които разполагал, сложил ги в платнена чанта и я оставил на вратата от външната страна на дома му. Било му обяснено, че след като изчака до 14 ч., без да затваря стационарния си телефон, трябва да отиде до полицията и да получи парите си. Обвиняемият взел оставените от заблудения мъж 4833 лева и пет златни пръстена на обща стойност 629 лева, след което ги занесъл на указаното му място.

Предстои наказателното производство срещу обвиняемия П.И. да продължи в съда.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов