Избрани Новини

Благоевградчанинът Явор Ичков направи част от иконостаса в монтанския катедрален храм

Изписването на иконите и позлатата на иконостаса бяха възложени на ателие от град Сандански

Осветеният на 17 юни новоизграден катедрален храм на град Монтана е патрониран на Св.Дух. След 130 години градът има нов храм, посветен на Свети Дух – небесният покровител, който жителите си избрали още преди Освобождението. Дванайсет години продължи строителството на божия дом. Първата копка на градежа бе направено през 2007 година с благословията на блажено почившия Видински владика Дометиан.

Храмът е изграден изцяло със собствени средства на община Монтана. Инвестицията достига до 3,5 милиона лева. Проектът за църквата е дарен преди 12 години от архитект Кирилов. Работният му вариант е направен от архитект Методи Методиев. Храм „Свети Дух” е с 1088 квадратни метра разгъната площ. Наосът събира 600 души. Второто ниво е предназначено за църковен хор. Камбанарията е висока 23 метра. Петте камбани в нея са отлети в Пловдив от майстор Виктор Лимонов. Най-голямата тежи половин тон, а най-малката 60 килограма. Изписването на иконите и позлатата на иконостаса бяха възложени на художниците от ателие "Ликин" от град Сандански с екип Гергана Никифорова, Катерина Димитрова и Румен Божинов.

Иконостасът е триреден и внушителен със своите размери - дължина 16.4 м на 6.4 м височина. Проектът, по който е изпълнен, е дело на Владимир Цветков, като голяма част от резбата е също негово дело в съучастие с Явор Ичков, дърворезбар от Благоевград.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов