Избрани Новини

Рекордни количества мед очакват пчеларите от Благоевград

Реколтата тази година е изключително добра

Рекордни количества мед очакват пчелари в района на Благоевград, информира БНТ. Казват, че реколтата тази година е изключително добра, защото почти няма смъртност сред пчелите. Надяват се да успеят да извадят между 10 и 30 килограма мед от кошер.
Повече от 20 години Венета Ифандиева от Благоевград се занимава с пчеларство, а сега отглежда над 50 пчелни семейства. Казва, че за последните десет години това е най-медоносната. Вече е извадила първият мед за сезона.
Венета Ифандиева - председател на Пчеларско дружество "Акация" - Благоевград: Аз от едни от пчелните семейства по 20 буркана напълних.
Венета казва, че в Благоевградско голяма смъртност при пчелите не е регистрирана. Според нея  фермерите трябва да информират пчеларите кога пръскат с пестициди земеделските култури.
Венета Ифандиева: Аз имам връзка с фермери, в момента полето е тука със слънчоглед и моите  пчели сега отново събират и слънчогледов мед ще има.
Много от пчеларите продължават да не се регистрират като земеделски производители, убедена е Венета Ифандиева, а това им пречи да получават финансова помощ с европейски средства и да развиват стопанствата си.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов