Избрани Новини

В Симитлийско ще честват Света Неделя

Храмов празник ще оживи селата Докатичево и Ракитна

Празникът по църковния календар на Света Неделя, който е всяка година на 7-ми юли, събира миряни в Симитлийско тази събота и неделя, информират от Общината.
Храмов празник ще оживи селата Докатичево и Ракитна. Празникът в Ракитна е в събота по обяд при параклиса Св.Неделя в Црънгалова махала, а в неделя е курбанът за здраве при църквата в село Докатичево.
Неделя или Кириакия е една от най-тачените от българите светица и великомъченица. Църквата ни отбелязва на 7-ми юли и Неделя на всички български светии. Отдаваме почит към всички исторически личности, живели по българските земи, които са канонизирани за светци.
По традиция, на празника Св.Неделя в планинското село Ракитна, в подножието на Пирин всички празнуват. В Цръгналова махала има параклис, наречен на Света Великомъченица Неделя.
Стара църква, наречена на Света Неделя, има в почти обезлюденото село Докатичево в полите на Малешевската планина. Божият храм е граден преди десетилетия от местните в селото, което било едно от най-многолюдните в Симитлийско. Старата църква е построена в средата на XIX век в Църкварска махала. В архитектурно отношение представлява голяма каменна трикорабна псевдобазилика с по-късен нартекс и камбанария на запад. Рисуваният иконостас има резба по царските двери и венчилката. Иконостасите са от 1866 година - дело на неизвестен добър автор. Художествена стойност имат и четирите ковани свещника.Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)