Избрани Новини

Версия: Чумата по свинете, заради която избиват прасета в Плевенско, може би е пренесена от комари

Недоволство в Никополско заради евтаназията

Чумата по свинете, заради която евтанизират прасетата по дворовете в Никополско, може би е пренесена от комари. Това е една от версиите на хората в с. Въбел, стана ясно в репортаж на сутрешния блок на Би Ти Ви. 

По думите на ветеринарите чумата по свинете няма как да бъде излекувана. Не е опасна за човека, но е опасна за икономиката и животните, особено ако влезе в големите свиневъдни обекти, където загубите ще са огромни. И тъй като е много заразна и се разпространява изключително бързо, единственото решение е прасетата да бъдат убити. Много от животните обаче не са регистрирани, заради което не всички хора подлежат на обезщетение.

Заразата тръгнала от с. Жернов, като стопанинът сам сигнализирал на властите. Имал е 14 прасета, от които 2 умрели. Когато властите отишли при него, се оказало, че още 2 са умрели, други две са болни. Заразата се разпространява изключително бързо.

Хората от с. Въбел обаче се възмущават и протестират, защото властите вземат проби и след минути унищожават животните. "Какъв е ефектът от пробите проби, ако постфактум да ни кажат, че животните са здрави?", пита един от стопаните. "Чува се, че заразата по прасетата е пренесена от комари.  Шокирани сме от действията - дойдоха с много коли, джипове, полиция... А в същото време казваха, че нямат средства за пръскане срещу комари и изразходваха толкова средства все едно сме във военно положение", допълни той.

Към този момент са убити около 30 прасета.

Дарин Кинов, кметът на с. Въбел, предупредил преди време хората да не парадират с това какви животни имат заради многото кражби. Сега обаче ги призовава да се обадят. Той е разговарял с юристи и е наясно, че властите имат право да влизат по домовете да търсят животни.

Акцията на ветеринарите продължава днес от къща на къща, като започва от с. Мусалиево.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)