Избрани Новини

Започва арт резиденция "Старото училище" - изкуство от деца за възрастни

Велико Търново Лайф

01-07-2019, 10:24

Снимка:

pixabay

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Тя ще се проведе от 2 до 7 юли в с. Горна Липница

Тя ще се проведе от 2 до 7 юли в с. Горна Липница

 

 
От 2 до 7 юли 2019 г. в с. Горна Липница ще се проведе десетото издание на арт резиденция “Старото училище” под мотото “Генерация Творя”. Видно от заглавието, фокусът тази година е върху изкуство, създавано от деца, следвайки идеята, че всяко дете е творец. С това издание организаторите на резиденцията насоват усилията си и вниманието на публиката към насърчаване на творческия потенциал на децата с цел развиването и прилагането на този потенциал в тяхната бъдеща дейност във всяка сфера от живота.

В изданието ще вземат участие няколко детски школи от страната: Школа „Батик” с ръководител Златка Бобева, гр. Бургас; Школа „Арт линия“ гр. Казанлък с ръководители Ваня Запранова и Росен Дончев; Ателие „Енкаустика“ и Приложни изкуства, гр. Габрово с ръководител  Румен Трифонов; Школа по „Изобразително изкуство“ при НЧ „Братство 1884“ гр. Павликени с ръководител Мартин Петров; Школа „Деца – творци на Горна Липница“  с ръководител Пламен Петров.

„Генерация ТВОРЯ“ ще протече при активно взаимодействие между местната общност и децата - всички прояви и ателиета ще бъдат отворени и свободно достъпни за посетители. По време на престоя си участниците в детската арт резиденция ще са свободни да изследват селото и естествената природна среда като ги превърнат в обект на своето творчество.
Арт резиденцията ще има разнообразна съпътстваща програма, с акцент върху българските обичаи и местните забележителности и ще завърши със закриваща изложба в Горна Липница, в рамките на която децата ще представят своите творби пред хората от селото и региона.
Събитието се провежда с финансовата подкрепа на община Павликени.

Организатори: Кметство Горна Липница, Читалище “Зора – 1887”, Пламен Петров, Дарина Палова и  Димитър Палов.
 

Събития, които могат да бъдат посетени:
 

05.07.2019 г. (петък):
Откриване на Фотографска изложба на Ирена Асенова (възпитаник на Арт Резиденция “Старото училище”) – 18:30 ч. – сградата на читалището.
Представяне на народния обичай “Калесване на кръстника” от група за автентичен фолклор “По липнишки”- 19 ч. – на площада.
Рок концерт на група “Flight” – гр. Павликени – 21:30 ч. – на площада.
 
06.07.2019 г. (събота):  
Закриваща изложба на арт резиденцията – 19 ч. в училищния двор.
Пърформанс - възстановка по поемата на Христо Ботев “Хаджи Димитър”, представена от децата на Горна Липница.  – 21 ч. – в училищния двор.

 

 



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)