Избрани Новини

От днес започва Петровият пост

Той е най-краткият от постите през годината

От днес започва Петровият пост. Той е най-краткият от постите през годината. Познат е още като "апостолски", а някога и като "пост за Петдесетница", тъй като възниква по примера на апостолите. Те, след като приели даровете на Светия Дух на Петдесетница, се подготвяли с пост и молитва да проповядват Евангелието по цел свят.
Разрешава се риба, освен в сряда и петък, и на 24 юни - Рождество на свети Йоан Кръстител - Еньовден, когато може да се пие вино.

Продължителността на Петровия пост е различна в зависимост от датата на Рождество Христово.

Той започва винаги от неделята след Петдесетница - Неделя на Вси светии, и завършва в деня преди двата най-големи апостолски празника - 29 юни, когато се честват първовърховните апостоли Петър и Павел, и 30 юни - Събор на светите дванадесет апостоли.

След Възнесението на Христос много християни пострадали мъченически за вярата си. Жертви на тези гонения станали и апостолите Петър и Павел.

Постът припомня изпитанията на първите християни и различните християнски служения.

Задължителен строг пост се полага в деня преди празника Петровден, на 28 юни, но ако се случи в събота или неделя, строгостта на поста се облекчава и в този ден се разрешава олио и вино. Ако 29 юни се случи в сряда или петък, се разрешава риба, а ако 30 юни се падне в сряда или петък, се разрешава само постна храна с олио и вино.

Отците съветват, че "разумният пост не изтощава, а носи лекота, съсредоточеност, трезвост, радост, чистота". Препоръчват да се ходи на църква и миряните да участват в богослуженията. 

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов