Избрани Новини

Посрещат слънцето още в 5 часа в Делчево

Продължава фестивалът "Еньовденски тайнства"

Живописното село Делчево за поредна година е домакин на традиционния летен фестивал „Еньовденски тайнства”, който тази година се провежда на 22 и 23 юни /събота и неделя/. Организатор на фестивала е община Гоце Делчев.
Неделният ден ще започне с програма в 05.00 часа с посрещане на слънцето и бране на билки в местността „Вълчова тумба”. След това ще ви очакваме в ателие „Изработване на еньовски венци”. И тази година Еньовата буля ще отправи своята благословия, а всички, които желаят, ще могат да се проврат през еньовския венец за здраве и късмет. На мегдана в Делчево ще научите някои магически еньовски тайни за билките, ще се запознаете с интересни рецепти на вкусни ястия, приготвени от учениците от ПГ по МСС „Пейо Яворов“. Ще имате възможност и да научите повече за книгата „Атлас на лечебните растения в Северна Македония и България“, лично от нейния автор д-р Драган Йованов, който ще я представи.
Специален гост на фестивала тази година е шеф Божана Кацарова - победител в „Мастър Шеф“ сезон 3, която ще приготви модерни десерти с традиционни билки.
И тази година на площада в китното село ще има благотворителен базар „Билки за лек и вкус“, където всеки ще може да си закупи билка, а със събраните средства ще се подпомогнат жени с онкологични заболявания от Гоце Делчев и региона.
В традиционната Еньовска фолклорна палитра, която ще започне на мегдана в 10.30 часа, ще участват фолклорни групи към ансамбъл „Топлика“ при НЧ „Никола Йонков Вапцаров 1927“ с.Мосомище, женската фолклорна група от с.Левуново, самодейци от община Гоце Делчев.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов