Посрещат слънцето още в 5 часа в Делчево

Продължава фестивалът "Еньовденски тайнства"

Живописното село Делчево за поредна година е домакин на традиционния летен фестивал „Еньовденски тайнства”, който тази година се провежда на 22 и 23 юни /събота и неделя/. Организатор на фестивала е община Гоце Делчев.
Неделният ден ще започне с програма в 05.00 часа с посрещане на слънцето и бране на билки в местността „Вълчова тумба”. След това ще ви очакваме в ателие „Изработване на еньовски венци”. И тази година Еньовата буля ще отправи своята благословия, а всички, които желаят, ще могат да се проврат през еньовския венец за здраве и късмет. На мегдана в Делчево ще научите някои магически еньовски тайни за билките, ще се запознаете с интересни рецепти на вкусни ястия, приготвени от учениците от ПГ по МСС „Пейо Яворов“. Ще имате възможност и да научите повече за книгата „Атлас на лечебните растения в Северна Македония и България“, лично от нейния автор д-р Драган Йованов, който ще я представи.
Специален гост на фестивала тази година е шеф Божана Кацарова - победител в „Мастър Шеф“ сезон 3, която ще приготви модерни десерти с традиционни билки.
И тази година на площада в китното село ще има благотворителен базар „Билки за лек и вкус“, където всеки ще може да си закупи билка, а със събраните средства ще се подпомогнат жени с онкологични заболявания от Гоце Делчев и региона.
В традиционната Еньовска фолклорна палитра, която ще започне на мегдана в 10.30 часа, ще участват фолклорни групи към ансамбъл „Топлика“ при НЧ „Никола Йонков Вапцаров 1927“ с.Мосомище, женската фолклорна група от с.Левуново, самодейци от община Гоце Делчев.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен