Избрани Новини

В Брежани обсъдиха развитието на туризма

Туризъм

19-06-2019, 11:00

Снимка:

Читалище "Изгрев"

Автор:

blagoevgradutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Сребърна маска спечелиха кукерите на Брежани

Лазарски венец плетоха девойки в Брежани

Това може да стане чрез богатото културно наследство

Самодейци, активисти, населението в Брежани, общинската власт, туроператори, учени подписаха меморандум за популяризиране на Брежани с природното, историческо и културно богатство, информираха от Община Симитли.

С документа се декларира желание и готовност за обединяване на усилията за съхраняване на материалното и нематериално културно наследство и се маркират насоките за работа. Сред които включване на Брежани в разработваните туристически маршрути. Препоръките за дестинации за туристи са водопадът Скока, кестеновите гори, сред които има вековни и млади, пътеката, която тръгва от Брежани към връх Пирин. Туристи с изявен интерес към религията си заслужава да посетят в Брежани църквата „Св.Димитър“ от 1847 година, в която наскоро са открити и стенописи от началото на 20-ти век, параклисите, всички в живописните планински местности край село Брежани - Св.Тодор, Св.Лука, Св.Петка, Св.Георги, Св.Илия (култова приемственост – оформят се върху основата на антични и средновековни сакрални обекти). Туроператори да предвидят възможност за посещение на руините на манастир в местността  Манастирището - важна духовна обител в миналото, неолитното селище при местността Равен, открито през 2009 г. от български и френски археолози, препоръчват местните. Те казват, че си заслужава да се популяризира и архитектурата в селото от края на 19 и началото на 20-ти век,  както и мина "Пирин" от 1925 г. А историята на селото – да бъде събрана в музейна сбирка.

Местните са категорични, че освен потенциал, Брежани има и капацитет да приеме туристи. Сред интересните места не просто за нощуване, а и с история е къща "Спасителна", която всъщност е бившата миньорска спасителна служба.

А туристите вече познават Брежани като дестинация за фестивален туризъм с есенния празник на кестена, лазаруването и други.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов