На съд за причинена смърт на пешеходец в Сандански

Ударил го на заден ход

Окръжна прокуратура – Благоевград е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Ю.Х. за извършено от него престъпление по чл. 343, ал. 1, б. „в“, пр. 1, вр. чл. 342, ал. 1, пр. 3 от НК.

Обвиняемият Х. (на 31 години) е правоспособен водач и към м. февруари 2018 г. работел на длъжност „шофьор“ в търговско дружество. Служебните му задължения били свързани с доставки на сладолед до обекти в общините Петрич и Сандански. Управлявал хладилен товарен автомобил м. „Ивеко“.

На 2.02.2018 г. Ю.Х. пристигнал в гр.Сандански със служебното МПС. Около 11:25 ч., след като изпълнил доставката на сладолед в магазин на ул.„Божин Димов“, той се качил на товарния автомобил и започнал движение на заден ход по дясната част на пътното платно към ул.„Христо Ботев“. В същото време по него се движел пешеходец – М.А. (на 69 години). Водачът го възприел посредством едното от страничните огледала.

Възрастният мъж се намирал на разстояние от 6 метра до превозното средство, поради което Ю.Х. спрял и изчакал, като предположил, че пешеходецът ще пресече улицата и ще се качи на тротоара. След като отново погледнал в задните огледала и не го видял, обвиняемият подновил движението на товарния автомобил на заден ход със сравнително ниска скорост – 14,2 км/ч. Пред дом № 6 на ул. „Божин Димов“, той застигнал М.А. и го ударил първоначално със задната броня. Пешеходецът паднал на земята, след което автомобилът преминал с цялата си дължина през него.

Обвиняемият забелязал тялото на пострадалия, когато то се показало изпод товарния автомобил. Водачът незабавно спрял движението, слязъл от колата и отишъл при пострадалия. Когато възприел прегазеното човешко тяло, Ю.Х. силно се изплашил и изпаднал в паника.

Случаен минувач се обадил на телефон 112, за да съобщи за произшествието и да поиска медицинска помощ за пострадалия. Няколко минути преди пристигането на лекарския екип, М.П. починал.

Предстои наказателното производство срещу обвиняемия Х. да продължи в съда.