Избрани Новини

Теодор Кабакчиев втори в най-голямото и най-трудно състезание по хард ендуро в Сърбия

Спорт

18-06-2019, 08:00

Снимка:

община Габрово

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Шестото издание на надпреварата събра 160 пилоти от 13 държави

Състезателят на габровския „Екстрийм Рейсинг“ Теодор Кабакчиев (КТМ) зае престижното второ място в Xross Challenge – най-голямото и най-трудно състезание по хард ендуро в Сърбия. Шестото издание на надпреварата, която бе и първи кръг от Балканския шампионат в дисциплината за 2019-а, събра 160 пилоти от 13 държави, от класовете „Профи“, „Експерт“ и „Хоби“. Те водиха тридневна битка в горите в подножието на планината Тара.

Габровският талант се представи стабилно в трите проведени старта и завърши втори при „Профи“-тата. По-бърз от българския шампион беше само фирменият пилот на „Шерко“ Уейд Янг (Южна Африка) - един от световните топ състезатели по ханд ендуро.

Xross Challenge 2019 започна с пролог – 50 километрова навигация в горите, последвана от Супер ендуро надпревара – т.н. „Акрапович Супер тест“. В първата част от пролога Теодор беше великолепен и завърши само на 16 секунди след Уейд Янг, а трети финишира хърватинът Матия Зец (Шерко). На затвореното трасе Янг отново беше най-бърз, а Кабакчиев и Зец размениха позициите си. Двамата продължиха оспорваната си битка и във втория, най-дълъг и най-труден състезателен ден – 90 километрова навигация в полите на Тара. С майсторски умения и характер Кабакчиев се пребори за втората позиция, въпреки че претърпя две сериозни падания, при първото от които счупи и ръчката на скоростния лост на машината си. Зец пък допусна грешка в навигацията и изгуби време. Янг финишира първи, следван на 20 минути от Теодор, а трети, с изоставане от 40 минути, завърши Лука Кутнар (КТМ, Словения). В последния състезателен ден организаторите бяха предвидили по-леко и технично трасе, с дължина от около 50 километра и няколко интересни секции. Габровският пилот прецени, че не трябва да рискува излишно, кара разумно и запази втората си позиция в генералното класиране на Xross Challenge 2019.

Победата, за втора поредна година, грабна Уейд Янг, а третото място зае миналогодишният вицешампион Матия Зец.

 Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов