Избрани Новини

Изложбата "Неврокопската Св.митрополия - пастири и паство” гостува в Кюстендил

РИМ - Благоевград отбелязва 125-годишнината от учредяването на Неврокопската епархия

Изложба на РИМ - Благоевград „Неврокопската Св. Митрополия - пастири и паство” ще гостува днес от 17:00 ч. в Музеен комплекс „Св.Георги”, кв.Колуша в Кюстендил.
Регионален исторически музей Кюстендил и Регионален исторически музей Благоевград имат удоволствието да поканят на изложбата „Неврокопската Св. Митрополия – пастири и паство”. С нея Регионален исторически музей - Благоевград отбелязва 125-годишнината от учредяването на Неврокопската епархия и 175-годишнината от изграждането на църквата „Въведение Богородично” в Благоевград.
Изложбата проследява обособяването на църквата „Въведение Богородично“ като символ на духовната култура на българското население в град Горна Джумая през Възраждането, както и изграждането й като паметник на християнското култово изкуство, в което намират отражение достиженията на Банската, Самоковската и Дебърската художествени школи в областта на иконописта, стенописта и дърворезбената пластика. Тя се фокусира върху изграждането и утвърждаването на Неврокопската Св. Митрополия като дял от Българската Екзархия. Отбелязани са духовните ръководители на епархията от създаването й до днес, както и някои храмове на територията й.
В изложбата са представени църковни реликви, съхранявани във фонда на Регионален исторически музей - Благоевград. Важно място заемат вещите, подарени на църквата „Въведение Богородично” от руска църковна делегация, идваща от Света гора през 1864 г. Сред най-ценните материали, показани в изложбата, са части от църковното одеяние на първия Неврокопски митрополит Иларион. Могат да се видят още богослужебна книжнина от епохата на Възраждането, богата църковна утвар, черковни икони и такива от домашния християнски бит, както и документи от храмове в епархията.
Изложбата е експонирана на второто ниво на залата в Музеен комплекс „Св. Георги“, кв. Колуша, и ще гостува до 31 октомври т.г.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)