Явор Колев: От януари са задържани над 25 педофила

Злоупотребявали с деца в мрежата

От началото на годината до сега са задържани над 25 лица, които са злоупотребявали сексуално с деца, разпространявали и притежавали педофилски материали, сексуално изнудвали деца , които са били на възраст 7-12 години. Задържаните са на територията на цялата страна. Това заяви комисар Явор Колев - началник отдел "Киберпрестъпност" при ГДБОП пред БНТ.

Колев заяви, че работата по отношение на противодействие на онлайн сексуалната експлоатация на деца е активна и от години. Няма статистика къде има най-много педофили. Навсякъде има хора, които злоупотребяват сексуално с деца. Според Явор Колев това става най-често чрез Фейсбук. Тези лица създавали фалшиви профили на деца.

По думите на Колев основната отговорност да предпазват децата си е на родителите. Те трябва да знаят какви места посещават децата им в интернет. Родителите трябва ежедневно да разговарят с децата си. От нашето наблюдение, едва когато детето е станало жертва на сексуално насилие, се обръща към родителите, каза Колев.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен