Избрани Новини

Банско работи за своето зелено бъдеще

През миналата година са събрали около 10 тона зелен отпадък

Кметът на Банско Георги Икономов съобщи, че през миналата година са събрали около 10 тона зелен отпадък. По думите му всяко разделно събиране – било на зелен отпадък, пластмаса, стъкло или хартия, би намалил този отпадък, като респективно намалява и неговата такса за депониране. Оттам насетне остават повече пари, които да се използват за чистотата на града и залесяване, обясни той.И още за плановете и намеренията за зеленото бъдеще на Банско:
"Община Банско да се превърне в лидер в рециклирането и компостирането на отпадъци - знам, че звучи амбициозно, но вярвам, че е възможно.
Ще се опитаме да го постигнем чрез интегрирана комуникационна кампания (която можете да проследите на страницата неРАЗДЕЛНО Банско) и годишна програма с активности.
По време на общественото обсъждане, проведено днес с потенциалните партньори - представители на туристическия сектор, директори на училища, медии, бяха дискутирани инициативите и целите.
Тепърва ще ви разказваме за тях с призив да се включвате активно.
Важно е да се знае, че малка община като нашата плаща 1 милион лева годишно за еко такси за депониране на отпадъци и намаляването им само с 10% ще освободи 100 000 лв. обществени средства за вложения в озеленяване и облагородяване на средата.
Вярвам, че като действаме #неРазделно, ще направим Банско пример за отговорно отношение към природата и бъдещето", добави кметът.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов