Благоевградската общественост сведе глава пред паметника на Ботев

Почете 143 години от гибелта му

С ритуал по полагане на цветя заместник-кметът по икономика и финанси на община Благоевград Иво Николов почете 143 години от гибелта на големия български революционер, поет и публицист Христо Ботев. Цветя пред паметника на великия българин положиха още народният представител Даниела Савеклиева, заместник-областният управител Иван Стоянов, председателят на Общинския съвет Радослав Тасков, общински съветници, представители на политически партии, на културни институти, на Военно формирование 26 400, общественици и граждани. Възпитаници на XI ОУ "Христо Ботев" припомниха живота и делото на българския революционер. На площад „Народни будители“ отекнаха и заветните думи „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира“.

Ритуалът в памет на Ботев и хилядите загинали за свободата на България започна с химна на Република България в изпълнение на Биг Бенд- Благоевград.
В 12.00 часа прозвучаха и сирените в чест на Христо Ботев и загиналите за свободата на България. Граждански дълг на всеки е да сведе глава и да преустанови работа, докато звучат сирените.
Христо Ботев е една от най-ярките личности в българската история. В Румъния той подготвя и въоръжава чета, с която да се включи в Априлското въстание. При вестта за избухването на въстанието четниците тръгват от Гюргево към България, качвайки се на кораба "Радецки". На 16 май 1876 г. те заставят капитана да спре на българския бряг при Козлодуй и оттам се отправят към Балкана. На 2 юни 1876 г., в подножието на връх Вола, вражески куршум пронизва Ботев при последното сражение на неговите четници във Врачанския балкан.