Избрани Новини

За образованието като публично благо говори министър Вълчев

Министърът на образованието и науката изнесе публична лекция пред студенти от ЮЗУ

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев посети Югозападния университет „Неофит Рилски“. Той бе посрещнат от ректора на университета проф. д-р Борислав Юруков.
Пред препълнена зала от студенти, докторанти, преподаватели и гости министър Вълчев изнесе публична лекция на тема „Образованието като публично благо. Финансиране на системата на образованието в България.
Срещата бе открита от проф. Юруков, който отбеляза, че Красимир Вълчев е един от министрите с най-дълъг стаж в Министерството на образованието и науката.
„Министър Вълчев е човекът, който и в момента провежда изключително умело една политика за стабилизиране и оптимизиране на всички процеси във висшето образование в България и го прави по коректен начин. Ние се опитваме да се включваме в този процес, да оптимизираме нашата работа, за да можем да постигаме по-добри резултати в тази посока“, каза проф. Юруков.
По време на срещата министър Вълчев отбеляза, че образованието утвърждава националната ни идентичност, а тя от своя страна ни държи в едно като общество и държава. Той подчерта, че нито една друга институция не може да постигне това, което прави образованието. По думите му е важно и да се възпитава в хуманизъм, толерантност, недопускане на дискриминация, трудово възпитание, естетическо, физическо, пътна безопасност. Колкото по-възпитани са хората в едно общество, толкова то е по-хармонично, посочи министърът.
Ще имаме по-слабо икономическо развитие без добро образование, затова то се финансира от колективния бюджетен механизъм, обясни министър Вълчев. Той посочи, че стремежът на всички страни е да се повиши броят на включените в системата на висшето образование, знанията стават все по-специализирани и по-разнообразни и това предполага повече хора да учат повече години, подчерта министърът. По думите му съществува връзка между това колко продължително учат хората в една страна и икономическото развитие.
По време на срещата бяха дискутирани въпроси, свързани с рейтинговата система на висшите училища, реализацията на студентите, научните изследвания, подкрепата за млади преподаватели и необходимостта от стратегии за развитие, които да гарантират бъдещето на университетите.
Лекцията е част от традиционно провежданите публични лекции и гостувания, организирани от Стопанския факултет, на утвърдени общественици и експерти от сферата на финансите, публичните политики и икономиката.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)