Избрани Новини

Гергьовден в Добринище - тържество на народния дух и обичаи

Тук бяха водачът на листата на ГЕРБ и СДС за изборите за ЕП Мария Габриел и кандидатът за евродепутат Асим Адемов

Празникът в Добринище и тази година започна в ранни зори с ритуала "Топене на китки" - един стародавен обичай, съхранил традиционните багри на носиите, благозвучната гергьовска песен и росната гергьовска китка за здраве и плодородие, който хората на града възродиха. Малки и големи, облечени в народни носии, се събраха на площада, за да покажат как всяка махала в града вижда този ритуал. Пред граждани и гости оживяха стотици народни носии, извадени от бабините ракли и пренесени през времето, за да го има българското.
Да споделят магията на празника тук бяха кметът на Община Банско Георги Икономов, еврокомисарят Мария Габриел, евродепутатът от групата на Европейската народна партия Асим Адемов и народните представители Даниела Савеклиева и Александър Мацурев, посрещнати от кмета на Добринище Китан Галчев.
Георги Икономов поздрави хората, като не пропусна да отбележи, че истинският празник за него е да бъде именно тук, в Добринище, сред хората, които предават родовата памет на поколенията по един красив и неповторим начин. Асим Адемов напомни, че Гергьовден се празнува и от други етноси и религии и така става още по-голям и пъстър.
Мария Габриел благодари на кмета Китан Галчев и на кмета на общината Георги Икономов за поканата, както и на невероятните жители на града, за изключителната емоция, която съприживя заедно с тях.
"Днес - обърна се тя към всички - вие ни накарахте да се гордеем, че сме българи. Благодарение и на Добринище, България ще пребъде!"
Георги Икономов награди всяка една от махалите за прекрасните изпълнения.
Изключително емоционален бе моментът, в който, като именик, той също получи поздравления и дарове от читалището и Клуба на пенсионера.
Четири ката български хора извиха гражданите и гостите на Добринище, за да отбележат Гергьовден и да покажат, че българският дух и българските традиции са живи.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов