Избрани Новини

Представиха фотодокументалния албум от архива на ген.Георги Тодоров

Той е първият почетен гражданин на Дупница

В деня на успението на св.Борис Михаил Покръстител и в навечерието на големия християнски празник на св.Георги Победоносец – празника на Българската армия,  Историческият музей в Дупница отдаде почит към личността на ген.Тодоров – един български воин, отдал целия си живот в служене на българския народ и армия. Ген.Тодоров е и по особено романтичен начин свързан с историята на града от началото на ХХ век. Дупничани са го наричали мило „нашият генерал“. Той е и първият почетен гражданин на Дупница.
Издаването на този албум стана възможно благодарение на осигуреното финансиране от Националния комитет за отбелязване на 100 години от Първата световна война и участието на България в нея. Идеята за публикуване на малко известни и неизвестни документи и снимки от архива на генерала е на историка от ИМ - Дупница Александър Китанов, която беше подкрепена от Община Дупница и подадена като предложение към Областната комисия за военни паметници в Кюстендил и оттам към Националния комитет, където идеята беше харесана, довериха се и албумът се случи, информират от музея.
Изключително ценна помощ и съдействие получиха и от Македонския научен институт, съиздател на албума, в лицето на неговия председател доц.Александър Гребенаров и д-р Георги Георгиев, които са редактори на албума.
Гости на представянето на албума бяха доц.Иван Петров - преподавател в ЮЗУ "Неофит Рилски" Благоевград, Михаил Захариев - правнук на генерал Георги Тодоров, колеги от РИМ Благоевград и РИМ Кюстендил.
В представянето на албума се включиха и ученици от Гимназия „Христо Ботев“ с тяхната презентация "По стъпките на една фотография". Те имаха възможността да ползват архивни документи за ген.Тодоров от фонда на ИМ Дупница. Така Каринна Шалева, Георги Симеонов и Йордан Владимиров с научен ръководител преподавател по история Анелия Андонова успяха да се подготвят и спечелят първо място на Националния конкурс „Пространство и време“, организиран от ИФ на Великотърновския университет с председател проф.Димитър Палангурски. За чудесното си представяне те бяха поканени да участват в телевизионното предаване „История БГ“ от проф.Палангурски.
Всички гости получиха като подарък албума.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов