Благоевград почете 116 години от смъртта на Гоце Делчев /снимки/

Положиха цветя пред паметника на бележития български революционер

Благоевградската общественост почете 116 години от смъртта на Гоце Делчев. Народният представител Даниела Савеклиева, зам.областният управител Иван Стоянов, зам.кметът на Благоевград Иво Николов, председателят на ОбС-Благоевград Радослав Тасков, омбудсманът Валентин Василев, представители на политически партии и обществени институции, ученици и граждани положиха цветя пред паметника на бележития български революционер.
Под музикалния съпровод на Биг Бенд Благоевград, възпитаниците от ПМГ  "Акад.С.Корольов"  Димитър Борумов и Антон Велев припомниха знакови моменти от живота и делата на Гоце Делчев.
Георги (Гоце) Николов Делчев е един от най-значимите революционери. Той е водач и идеолог на Българските македоно-одрински революционни комитети, по-късно известни като Вътрешна македоно-одринска революционна организация. Национален герой е в България и Република Северна Македония.
Гоце Делчев е роден в Кукуш, днес Килкис, Гърция, през 1872 година в семейството на Никола и Султана Делчеви. Неговите братя Милан, Димитър и Христо Делчеви също са членове на ВМРО.
В началото на май 1903 година, на път за среща с водачите на Серски революционен окръг, четата на Гоце Делчев е обкръжена в село Баница, Серско. Потерята, командвана от майор Хюсеин Тефик, който е съвипускник на Гоце Делчев, през нощта на 3 срещу 4 май блокира селото по сигнал, че там нощуват комити. Гоце Делчев решава да изведе четниците от селото, но опитът е неуспешен. След еднодневно сражение с превъзхождащата ги войска Гоце Делчев пада убит. Гибелта му се възприема от съвременниците и от историците като една от най-тежките загуби за ВМРО.



Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"