Избрани Новини

Пет години студентски пленер "В духа на Майстора“

Откриването е от 18 часа в галерия "Академия“, София

Днес от 18:00 часа в галерия „Академия“ на НХА - София ще бъде открита изложбата „Пет години студентски пленер „В духа на Майстора“, която включва произведения живопис и скулптура на студенти от НХА, създадени по време на пленерите в село Шишковци, община Кюстендил, където Майстора живее и твори в продължение на 26 години.
Инициатор на пленера, започнал през 2014 г., е Художествената галерия „Владимир Димитров – Майстора“ в Кюстендил. От следващата година до днес пленерът се организира от катедрите Живопис и Скулптура, а през 2018 се включват студенти и от Графика, Метал и Изкуствознание. Положителният отзвук от събитието, взаимоотношенията между студентите и жителите на село Шишковци и красивата природа на Земенското дефиле, Скакавишкия водопад и кюстендилското поле оставят вълнуващи спомени в сърцата на младите художници. Творбите, създадени в дните на пленера, ежегодно се представят в изложба в залите на Художествената галерия в Кюстендил.
Студентският пленер е един от важните проекти на НХА, който се финансира по програмата за научната и художествено-творческата дейност и с партньорството на община Кюстендил, кметство Шишковци и на ХГ „Владимир Димитров - Майстора“.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)