Избрани Новини

Засилен контрол по главен път Е-79 за празниците

Ще се извършват проверки на кланници, тържища и пазари за животни

Във връзка с предстоящите Великденски празници от ОДМВР-Благоевград ще бъдат предприети всички необходими мерки за гарантиране сигурността на гражданите и опазването на обществения ред. Полицейското присъствие в малките населени места ще бъде засилено, като са планирани специализирани полицейски операции по линия на противодействие на кражби на селскостопански животни. В тази връзка от полицейските служители се извършват проверки на кланници, тържища и пазари за продажба на животни с цел установяване на животни и животински продукти обект на престъпление или посегателство. Провеждат се срещи с кметовете и кметските наместници, а също и хората в малките населени места, на които се дават указания как да се реагира при поява на съмнителни лица. Планирани са засилени дежурства и мерки, целящи недопускане на инциденти, свързани с нарушаване на обществения ред на местата и в обектите, където ще има съсредоточаване на множество хора. Създадена е организация за полицейска охрана на храмовете по време на църковните служби, свързани с християнския празник Великден.

В празничните дни се създават условия за понижена бдителност у гражданите, от което се възползват недобронамерени лица за извършване на джебчийски кражби и други криминални деяния. При носенето на ценни вещи и пари, които биха могли да бъдат обект на посегателство е необходимо да се проявява бдителност и внимание. Не трябва да се оставят незаключени и без надзор за продължителен период от време жилища. Препоръчваме на стопаните да бъдат предпазливи при установяване на контакти с търговци, които посещават дворовете им под предлог, че изкупуват животни. Често пъти крадците представяйки се за купувачи, предварително оглеждат стопанствата, които по-късно обират. Не оставяйте непознати лица сами в имота под никакъв предлог. Имайте предвид, че молбата да ги придружите до тоалетна, да им донесете чаша вода, да им развалите пари, да им покажете животните, са най-честите  способи, които крадците използват, за да отклонят вниманието ви и да останат сами в помещението, в което държите парите си.

Ако станете жертва на престъпление, уведомете незабавно полицията чрез тел.112.

Предстоящите честванията на църковния празник “Възкресение Христово” са свързани с масово събиране на хора в църкви, манастири и параклиси. Изпълняваните церемонии са съпроводени с паленето и пренасянето на свещи, което значително повишава риска от възникване на пожари. За осигуряване на пожарната безопасност в християнските храмове в област Благоевград, служителите на „Пожарна безопасност и защита на населението" извършват проверки, като особено внимание се обръща на създадената организация за пожарна безопасност, осигуряването на условия за успешна евакуация, изправността на електрическите и отоплителни инсталации и съоръжения, изправността и наличието на уредите и съоръженията за първоначално пожарогасене, осигурените условия за успешно пожарогасене. Извършват се инструктажи по пожарна безопасност на длъжностните лица в храмовете, като се акцентира върху ограничаването на предпоставките за възникване на пожари в църковните храмове, както и на първоначалните действия при пожар и евакуацията на посетителите. Един от ритуалите на християнския празник е свързан с палене и пренасяне на горящи свещи по домовете. Въпреки предприетите превантивни мерки, РДПБЗН – Благоевград съветва гражданите да внимават при паленето на свещи около храмовете и у дома. Запалените свещи да се поставят само в специално пригодени за това негорими и защитени от вятър съдове и да не се оставят в близост до горими материали и без наблюдение. Всяка запалена свещ крие опасност, особено за хората с по-дълги или обемни коси, които лесно могат да пламнат от близко запалена свещ. След прибирането си в домовете, не оставяйте запалените свещи да горят без надзор, дори ако сте в съседна стая. Пламъкът лесно се прехвърля от един предмет на друг, а последиците, до които може да доведе пожар са изключително сериозни. Възможно е застрашаване на живота и здравето, както на Вас, така и на Вашите близки, също нанасяне на материални щети. Не допускайте децата да си играят със свещите, а боравенето с тях да става само с родителски контрол. Имайте предвид, че възрастните, трудно подвижни хора и децата са най-честите жертви на пожари, затова не ги оставяйте сами в къщи и заключени!

При пожар или друг инцидент своевременно да се сигнализират органите за пожарна безопасност и защита на населението чрез тел. 112.

Засилен контрол на движението по пътищата по време на Великденските празници

Във връзка с настоящите празници и почивни дни, от полицейски служители на ОДМВР Благоевград ще се предприеме засилен контрол по главен път Е - 79 в посока Благоевград - ГКПП Кулата и път ІІ- 19 в отсечката пътен възел - Симитли - Банско - Г.Делчев. Полицейски патрули ще бъдат разположени на входно-изходните артерии, както следва:  На ПП-1 Е-79 КПП Бело поле, пътен възел Симитли, Кресна, гр.Сандански, на път ІІ-19 с.Градево, бензиностанция  „Шел“  в района на Разлог, входа на Банско и входа на гр.Г.Делчев , а също и в уязвимите пътни участъци. Контролът на пътното движение в Кресненско дефиле ще се осъществява от екип на „Пътна полиция“, като ще се следи за опасно и рисково поведение на участници в пътното движение. При установено нарушение моторните превозни средства ще бъдат извеждани на безопасно място от потока от автомобили и водачите санкционирани на място. Автопатрулите ще имат за цел подпомагане и регулиране на движението при задръствания, както и осъществяване на демонстративен и превантивен контрол към участниците в движението. Ще се активизира контролът по спазване на скоростния режим  и ползването на обезопасителни колани и детски столчета в автомобилите, както и обезопасителни каски за мотоциклетистите.

Ще бъде въведена временна организация на движението по участъците от републиканската пътна мрежа на МПС-та, предназначени за превоз на товари с техническа допустима максимална маса над 12 т. , вкл. състав с ремаркета и полуремаркета, селскостопанска и земеделска техника, в първия предпразничен от 16:00 часа до 20:00 часа на 25.04.2019г. и последния почивен ден от 16400 часа до 20:00 часа на 29.04.2019 година. 

ОДМВР-Благоевград апелира  към водачите на МПС да спазват стриктно ЗДвП и указанията давани от контролните органи.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)