Благоевград отбеляза 168 години от рождението на Георги Измирлиев-Македончето

Положиха венци и цветя на паметника му

Благоевградската общественост отбеляза 168 години от рождението на Георги Измирлиев-Македончето. Пред бюст-паметника на бележития български революционер се поклониха заместник-кметът по икономика и финанси Иво Николов, заместник-областният управител на Благоевград Иван Стоянов, зам.ректорът на ЮЗУ проф.Антони Стоилов, представители на учебни заведения, културни институции, общественици и граждани.

По време на ритуала по полагане на цветя възпитаници на V СУ - Благоевград, чиито патрон е революционераът, припомниха живота и делото му.

Георги Измирлиев е роден на 21 април 1851 г. в Горна Джумая в семейството на Димитър Измирлиев и Тона Икономова, местни общественици. Началното си образование получава в родния си град, а прогимназиално в град Сяр. Георги Измирлиев се включва в подготовката на Априлското въстание като помощник-апостол на Търновския революционен окръг. В разгара на подготовката е заловен след предателство и осъден на смърт чрез обесване. На 28 май 1876 г. в Горна Оряховица присъдата е изпълнена.

Поклон!Снимка на Деня

Щрихи от Плевен