Избрани Новини

Благоевград дари 820 кг капачки

Парите отиват за кувьози

Само за ден благоевградчани успяха да съберат голямо количество пластмасови капачки. След като през месец март бяха предадени 740 кг, събирани в пунктовете из града, тази неделя по време на масовото събитие за събиране на капачки бяха събрани още 820 килограма.
В еднодневното събитие се включиха местни бизнес предприятия, държавни и общински структури, обединени съседи и граждани, събирали капачки със семействата си. Всички училища и детски градини, включили се задружно в кампанията, получиха грамоти.
От септември до днес в Благоевград са събрани и предадени 1.6 тона пластмасови капачки за инициативата „Капачки за бъдеще“.
Община Благоевград основа първия пункт към инициативата през ноември 2017 година. Днес има още три пункта, един от които е ДТ „Никола Вапцаров“, и голямо метално сърце, което гражданите на Благоевград пълнят с капачки.
Според статистиката всяко 10 бебе се ражда недоносено. Освен тях, нужда от престой в кувьоз имат и бебетата родени с временни дихателни затруднения, родени при затруднени условия и с нужда за постепенна адаптация към околната среда. Старите и неизправни кувьози могат да доведат до сериозни увреждания на зрението и не само.
От началото на кампанията има събрани над 100 тона пластмаса на национално ниво. С приходите от предаването на капачките за рециклиране са закупени вече 8 кувьоза, а целта до края на годината е да бъдат подменени амортизираните кувьози във всички 20 общински болници, в които има останали такива.Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)