Избрани Новини

"Останете живи" - излезе книга, насочена срещу войната по пътищата в България

Първите представяния на книгата ще бъдат в плевенски училища

От години пътищата в България са се превърнали във военна зона и почти всеки ден там угасва нечий живот. Деца остават без родители, родители остават без деца. Но на бойното поле не се подвизават войници. Там, в смъртоносната битка, участват шофьори, мотористи, велосипедисти, пътници и пешеходци.

"Останете живи" е името на новата книга на журналиста Георги Стоянов. Книга, която ще срещне читателите очи в очи с част от ужаса, който цари по пътищата на страната ни. Участници в пътни инциденти, свидетели на катастрофи, полицаи, близки и приятели на загинали разказват от първо лице за грешките, болката, страданието. Книгата включва и пълна статистика за убитите и ранените при ПТП в България от 1951 г. насам, правила за действие при катастрофи и други важни препоръки в случай, че попаднете в пътен инцидент.

"Вече почти всеки има роднина или приятел, който е останал някъде там на пътя, на някой завой. Заради една безсмислена надпревара с вятъра. Тази книга е за инстинкта ни за самосъхранение, който за съжаление го няма никакъв в последните години. Несъобразена скорост, неправилно изпреварване, шофиране след употреба на алкохол и наркотици, сядане за волана без книжка, гонки – всичко това превърна мен и десетки други журналисти в кървави статистици. Всички знаем, че човешкият фактор влияе най-много за големия брой жертви на пътищата в страната. Работата ми ежедневно ме сблъсква с тази тежка тема и това провокира създаването на тази книга. Книга, която търси отговорите на три въпроса: Толкова ли е трудно да осъзнаем, че шофирането е отговорност, а не забавление? Толкова ли е трудно да бъдем разумни на пътя? Толкова ли е трудно да се приберем вкъщи живи?", споделя Георги Стоянов.

Според данните на Пътна полиция, за периода 1951 - 2018 година, в България са убити над 60 000 човека, а броят на ранените в катастрофите е над 400 000. Това е резултатът от войната, която се води на територията на страната ни в мирно време.

"Това за мен е не просто книга, а кауза. Смъртта на млади хора в катастрофи винаги ме е натъжавала, а едновременно с това - и ядосвала. Ето защо основната ми идея е "Останете живи" да достигне до подрастващите и да бъде представена във възможно най-много училища в страната. Това е главната и водеща цел. Вярвам, че проблемът, представен по достъпен начин и на разбираем език, ще накара много момчета и момичета, които са на прага на своята зрелост и им предстои да седнат за волана, да осъзнаят навреме колко важно е да бъдат отговорни, толерантни и разумни, за да не загинат и да не се превърнат в убийци", казва още авторът и издател на проекта "Останете живи".

Първите представяния на книгата ще бъдат в плевенски училища, след което кампанията ще се насочи и към ученици от други населени места.

Всичко около книгата може да следите на нейната официална страница във Фейсбук: https://www.facebook.com/ostanetezhivi/

За автора:

Георги Стоянов е роден в Плевен през 1988 г. Започва да се занимава активно с журналистика и писане през 2007 г. Работил е в редица печатни и онлайн медии, в които е бил автор, репортер и редактор. От 2014 г. е главен редактор на информационния сайт Plevenutre.bg. Същата година написва и издава книгата “Никога не се предавай: Историята на Детелин Далаклиев”, описваща живота на световния шампион по бокс от Милано 2009.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)