Избрани Новини

Проф. Тодор Кантарджиев: Западнонилската треска ще е най-опасна през 2019г

Животът

08-04-2019, 09:53

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

13 са били случаите у нас през миналата година

Тази година най-опасна се очертава западнонилската треска, която се пренася от комарите в България. През 2018 г. в Европа са боледували около 1500 души. „Най-важно е мерките да се взимат преди проблемите. Сега е моментът да се вземат мерки, за да няма комари във водоемите.”  Това призова проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, пред БНТ.

Западнонилската треска е заболяване, свързано с възпаление на мозъка. „За съжаление, има доста висока смъртност има. Миналата година около 400-450 души боледуваха в Гърция, над 450 в Сърбия. 260 в Румъния. Ние засега ще се хвалим, защото има с какво да се хвалим. Само 13 случая хванахме миналата година. Тази година Италия, Франция и България са предупредени за висок риск от западнонилска треска. Причината - миналата година, ако в Европа 7 пъти са се увеличили случаите на това заболяване, то в България се увеличиха 10 пъти. „ – подчерта проф. Кантарджиев. По отношение на кърлежите, той каза, че със затопляне на времето, също трябва да се вземат мерки.

Случаите на морбили вече надхвърлят 300. Увеличават се в Самоков, Ихтиман и София, каза още проф. Кантарджиев. Първи случай на морбили беше потвърден и в Търновско миналата седмица. Заболял е млад мъж от Елена, като заразата вероятно е пренесена от чужбина.

 Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)