Избрани Новини

Вдигат паметник на 173-ма загинали във войните в гр.Рила

Монументът ще е висок 2,3 м с орнаменти по него

Върви издигането на паметник на загиналите във войните от гр.Рила и Рилското корито, информира kmeta.bg. Вече се излива постаментът. Монументът ще е висок 2,3 м, с орнаменти по него и с бойно снаряжение от 1916 г. с музейна стойност. До статуята ще има три колони от черен гранит, върху които ще бъдат изписани имената на загиналите в Руско-турската освободителна война и опълченци от Рилското корито, от Балканската, както от и Първата и Втората световна война. Предвиден е и кът за отдих с тревна площ, с чешма и масивни пейки, както и модерно осветление. Вече са събрани необходимите около 48-50 хиляди лева, част от тях са от дарителска акция, каза зам.-кметът на общината Лазар Чавков. Цялата композиция трябва да бъде завършена до септември т.г., когато ще е кулминацията по отбелязване на 50-годишнината от обявяването на Рила за град.
Имената, които ще бъдат изписани на монумента, са уточнени след справка с Военния архив във Велико Търново. Това са хора от Рила и селата Смочево, Пастра, Падала и несъществуващото вече село Бозовая. 9 са загиналите опълченци, 100 са хората, дали живота си в Балканската, а останалите – в другите две войни. Сред героите са Щерю войвода. Българин от Дебърско, Македония, участвал в опълчението, създал семейство в Рила, убит в Балканската война през 1912 г., който е бил личен приятел на Яне Сандански и Гоце Делчев. От по-известните в списъка е и Начо Величков-Шопчето – участник в Руско-турската освободителна война, бил е първият адютант на Александър Батенберг.
"90 от хората в списъка имат потомци в Рила. Искаме паметникът да се превърне в притегателно място за хората от Рила и туристите. Сега на 3 март няма къде да се поклоним, децата от училището няма къде да поднесат цвете”, мотивира начинанието шефът на инициативния комитет Васил Кабзималски. Председателят на комитета е на 79 г., с корени от Рила. Живее в Благоевград и има 45 г. стаж на държавни служби. Васил Кабзималски съобщи още, че пише книга за рода си – „Родовата памет на фамилия Кабзималски”, обхващаща 3 века.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)