Избрани Новини

Цветан Цветанов участва в годишната конференция на Американо-израелския комитет за обществени връзки

Животът

27-03-2019, 10:19

Снимка:

ПП ГЕРБ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Форумът се проведе във Вашингтон

Председателят на Парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов участва в годишната конференция на Американо-израелския комитет за обществени връзки, която се провежда във Вашингтон (САЩ). Организацията има за цел изграждането на устойчиви трансатлантически отношения между САЩ, Израел и съюзнически държави. В речта си при откриването на форума изпълнителният директор на организацията Хауърд Кор заяви, че изграждането на здрави и надеждни трансатлантически отношения са от основна важност за сигурността в региона. По време на форума говориха още президентът на организацията д-р Морт Фридман, бившият сенатор Джо Либерман, президентът на Хондурас Хуан Орландо Ернандес и други световни лидери. Всички те се обединиха около идеята за противодействие на тероризма и антисемитизма. Изказвания направиха също вицепрезидентът на САЩ Майкъл Пенс, държавният секретар на САЩ Майк Помпео, множество конгресмени и сенатори.

Общото мнение е, че сигурността в Близкия Изток е неразривно свързана със сигурността на Държавата Израел. Вицепрезидентът Пенс оповести, че по-рано същия ден президентът на САЩ Доналд Тръмп е подписал заповед, с която признава суверенното право на Израел над Голанските възвишения. Също така вицепрезидентът декларира абсолютната подкрепа на САЩ за еврейската държава. Държавният секретар Помпео определи деня като исторически в двустранните отношения, но и сподели своята тревога за “все по-нарастващите прояви на антисемитизъм в Близкия Изток и света като цяло”. Помпео беше категоричен, че на тези прояви следва да се дава решителен отпор от всички хора по света, за да не се допусне трагично преповтаряне на исторически грешки от миналия век.

В рамките на конференцията Цветан Цветанов проведе редица работни срещи. Той разговаря с вицепрезидента на Световния еврейски конгрес Робърт Сингер. Сингер изрази висока оценка за шествието на толерантността и единението, проведено в София на 10 март т. г., по повод 76 години от историческото спасяване на българските евреи през 1943 г. Според Сингер организираното шествие е показало толерантността и хуманността на българския народ. Той сподели, че е имал възможност в разговори с други балкански лидери да представи тази прекрасна инициатива. Цветан Цветанов го увери, че българската страна има желание да превърне това шествие в ежегодно събитие. Робърт Сингер даде много висока оценка и за ролята на Цветан Цветанов като вицепремиер и министър на вътрешните работи по признаването на военното крило на Хизбула за терористична организация.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов се срещна и с президента на вашингтонския офис на Американския еврейски комитет Тоби Дершовиц. Двамата изразиха високо мнение за нивото на двустранното сътрудничество при противодействието на антисемитски и други прояви на омраза.

Цветан Цветанов се срещна с премиера на Румъния Виорика Дънчила, като двете страни изразиха задоволство, че поставеното от България начало за утвърждаване на Западните Балкани като приоритет за ЕС, е било продължено от австрийското председателството, а в момента намира подкрепа и в румънското председателство.

Цветанов се срещна и с лидера на мнозинството в Камарата на представителите на американския Конгрес - Стени Хойър. Двамата обсъдиха дневния ред на двустранните отношения, както и възможностите за задълбочаване на парламентарното сътрудничество.

В рамките на работната програма се проведе среща и с Дан Мариашин, вицепрезидент на Б'най Б'рит - една от най-старите и влиятелни еврейски организации в САЩ. Мариашин изрази специална благодарност към Цветан Цветанов за поетата политическа отговорност при оповестяването на съпричастността на Хизбула към терористичния акт в Бургас през 2012 г.

По-късно във Вашингтон Цветан Цветанов се срещна и със сенатора от Оклахома Джеймс Ланкфорд, с когото ги свързва дългогодишно партньорство по линия на участието в Националните молитвени закуски. Цветанов запозна сенатор Ланкфорд с наскоро проведената Регионална молитвена закуска в Косово. Двете страни се обединиха около мнението, че това е инициатива, която следва да бъде разширена и в други държави от Югоизточна Европа. Беше обсъдена възможността да се проведе Регионална закуска отново в България през 2020 година.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов