Избрани Новини

Безплатни профилактични прегледи за глаукома ще се проведат в Благоевград

Подобна инициатива се организира в града за първи път

Благоевград се включва в Националната кампания за борба с глаукомата с безплатни профилактични прегледи, които ще се провеждат през месец април. Подобна инициатива се организира в града за първи път, тя е съвместна на Пациентската организация „Глаукома“, кампанията „Право на зрение“ на Института за здравно образование, със съдействието на специалисти-офталмолози. Партньор на кампанията в Благоевград е Очният медицински център „Визио“, д-р Йордан Тумбев и д-р Боряна Иванова.
Глаукомата е социално-значимо очно заболяване и огромен бич за обществото, защото води до необратима слепота. Загубеното зрение не може да се върне, затова лекарите се борят да запазят зрението, което е останало. Социалната тежест на това заболяване е близо до това на депресията, а при голяма част от глаукомно болните и двете заболявания вървят заедно. Глаукомноболните в България се увеличават всяка година – в момента по данни на НЗОК те са 87 525 души, а в област Благоевград – 1926. Поне още толкова са хората, които не знаят, че са болни от глаукома, затова ранната диагностика е от особено значение. Колкото по-рано се открие глаукомата, толкова по-добри са шансовете за съхранение на зрението.
Жените и хората на възраст над 60 г. попадат в рисковата група. В рисковата група са и всички на възраст над 40 г. с глаукомно-болни в рода. Затова се препоръчва всеки, навършил 40 г., поне веднъж годишно да измерва вътреочното си налягане. Повишеното вътреочно налягане може да е симптом за глаукома.
Безплатните прегледи ще се провеждат през април, със задължително предварително записване на часове на единния номер на кампанията – 070010126 (на цена на градски разговор, според тарифния план за мобилни мрежи), всеки работен ден от 10 до 16 ч. или онлайн: http://screening.healthedu.eu/
Прегледът включва и измерване на вътреочно налягане. Прегледът не включва определяне на диоптри и изписване на очила. Направление от личен лекар не е необходимо. За преглед се записват само лица над 50 г., които попадат в рискови групи, часовете се дават до изчерпване.
За допълнителна информация:
Стела Орлова тел. 0877339634, 0887367803



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов