Почитаме Арахангел Гавраил

Божият вестител се свързва най-често с Благовещението

Днес Православната църква отбелязва Събор на Св. Арахангел Гавраил.

Св. Арахангел Гавраил е един от седемте архангели, т.е. "ангелоначалници", представители на осмия ангелски чин. В превод от иврит името му означава "сила Божия". Архангелите възнасят молитвите на хората към Бог и разкриват смисъла на пророческите видения и хода на събитията, особено на пророчествата за идването на Месията – Исус Христос.

Бог изпратил архангел Гавраил в храма да извести на св.пр. Захарий раждането на Йоан Кръстител и неговото бъдещо служение като Предтеча на Иисус Христос. Отново Архангел Гавраил известил и на Пресветата Дева благата вест за това, че тя от Духа ще роди младенеца. Архангел Гавраил се явил и на Свети пророк Данаил.

В християнската традиция, най-вече във византийското религиозно изкуство, архангел Гавраил се свързва с Благовещението. Затова дори извън сцените на Благовещение той се изобразява с раззеленена клонка или цъфнала лилия в ръце – символ на непорочността на Светата Дева. В българското изкуство едно от най-оригиналните и известни изображение на архангел Гавраил е това на майстор-зографа, който е изписал стенописите в Боянската църква. В народните вярвания на Архангел Гавраил се приписва особена власт над огъня, водата и узряването на плодовете.

Днес имен ден празнуват всички, които носят имената Гавраил, Гаврил, Гавраила, Гаврила, Габриел, Габриела, Габи и производните им.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен