Избрани Новини

Иван Грънчаров, кмет на община Луковит: С успешните проекти по ПРСР променихме облика на града

Новините

22-03-2019, 12:30

Снимка:

Община Луковит

Автор:

Blagoevgradutre

Всичко от Автора

Община Луковит е една от отличниците по усвояване на европейски средства на глава от населението у нас. Направените инвестиции са видими за всеки, който преминава през градчето, променило визията си през последните години. В момента населението на града е 9000 души, още толкова са и жителите на 11-те села в общината, която първа в България е сключила договор по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). След изпълнението на четири проекта по мярка 321 „Основни услуги за населението и икономиката в селските райони”, вече има изградени канализационни мрежи и пречиствателни инсталации в селата Тодоричене, Торос, Петревене и Румянцево. Общата стойност на изпълнените договоринадхвърля 8 млн. лева. 

„Стремим се да се възползваме от всички възможности, които дава програмата“, споделя кметът на общината Иван Грънчаров. По ПРСР е реализиран и друг проект, чиято стойност е 2 млн. лева. Той е бил насочен към подобряване на централнатаградска част на Луковит– обновяване на площада и подмяна на осветлението. „Тази успешна инвестицияпромени изцяло облика на града и живота на хората“, разказва Грънчаров. Отново със средства по Програмата за развитие на селските райони в Луковит са изградени два центъра от семеен тип за деца в неравностойно положение. „И в това направление също бяхме първи. Сега тези къщи са работещи. В тях има между 8 и 10 деца, които живеят в среда, близка до семейната“, споделя още градоначалникът. 

 

По подмярка 7.2 се обновява най-голямото училище в Ловешка област

Успешното използване на европейски средства по ПРСР в тази община продължава с изпълнението на проекти по подмярка 7.2 „Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура“ в настоящия програмен период. По един от тях с отпуснатите средства в размер на 1.3 млн. лева усилено се обновява най-голямото средищно училище на територията на Ловешка област. В момента се прави подмяна на парната инсталация в сградата. Освен това широкообхватният проект предвижда върху покрива на училището да бъдат поставени соларни панели. Тези промени ще позволят на 900 – те деца от Луковит и околните села да учат в една модерна и приятна обстановка. За тях и техните учители ще бъде от голямо значение и подновяването на настилките на спортните площадки. Освен това предстои изграждане и на изцяло нови игрища, които да отговарятна съвременните изисквания. Ремонт вече е направен и на съществуващия физкултурен салон, става ясно от думите на Иван Грънчаров. 

Път, изграден по ПРСР става най-пряката връзка на хората от региона с магистрала „Хемус“ 

Друг проект на общината, който вече е одобрен, предвиждаизграждането напът между три села. „Той се оказа много добре избран, защото ще ни свързва с магистрала „Хемус“, която предстои да мине близо до града“, споделя още кметът. Неговата стойност е около 5 млн. лева.

При последния прием по подмярка 7.2 от края на миналата година са подадени още проекти и кметът се надявате също да бъдат одобрени. Единият от тях е за обновяване на градския парк. От общината искат да се възползват и от възможността да подобрят енергийната ефективност на сградите на кметствата в шест от единадесетте населени места. 

„Програмата за развитие на селските райони има изключително голям ефект за нас в новия програмен период. Тяне е просто глътка въздух,а единствената възможност замалките общини като Луковит да получат по-голямо финансиране. От постиженията й се ползва не само населението, но и бизнесът в селските райони“, категоричен е Иван Грънчаров. 

 



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)