Случаите на морбили са вече 124

Има глобени джипита за ненавременно или некачествено поставени ваксини

Случаите на морбили в страната вече са 124, съобщи главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев на дискусия "Ваксинопрофилактика и хроничниз аболявания", организирана от Федерация "Български пациентски форум" в Пампорово, предаде БНР.

112 са вече глобените родители, тъй катно не са имунизирали децата си по време на задължителната кампания миналата година, съобщи за БНР "Хоризонт" д-р Кунчев. По думите му влияние за взрива от епидемия от морбили имат и антиваксинарните движения.

"Засега инфекцията не излиза от Благоевградско и София - Ихтиман, само двама са в Бургас и Варна. Но вирусът е много мобилен и очакваме да мигрира и на още места." В момента в България тече "тест" за това кой е лъгал и кой не по въпросите за имунизациите. Решителни по думите му ще са тази и следващата години.

В Украйна от 56 000 заразени деца, 700 са починали. В Румъния при 5 000 заразени - починалите са 60. В Сърбия заразените с морбили са 3 500, а в Гърция - 2 500. За момента Македония е с 450 заразени деца и 4 починали от коварната болест.

Има и глобени джипита за ненавременно или некачествено поставени ваксини.Снимка на Деня

Зимни нюанси от плевенския парк "Кайлъка"