Избрани Новини

Мая Манолова: Ако човек обича работата си, във всяка професия може да постигне чудеса, стига да вложи сърце

Тя изнесе открит урок на тема "Дейността и функциите на омбудсмана" в ПГРТО - Плевен

В мултифункционалната зала на учебно-тренировъчната база „Орион“ на Професионалната гимназия по ресторантьорство, търговия и обслужване – Плевен общественият защитник Мая Манолова изнесе открит урок на тема: „Дейността и функциите на омбудсмана“. На събитието присъства и госпожа Цветанка Тончева – старши експерт по професионално образование и обучение в РУО – Плевен. То бе организирано от екипа на гимназията по идея на госпожа Габриела Григорова – учител по право и икономически дисциплини и класен ръководител на учениците от 8б клас,професия „Съдебен служител“, специалност „Съдебна администрация“.Освен осмокласниците, активно участие в срещата взеха и представителите на Училищния ученически съвет. Те бяха подготвили професионално заснет видеоклип, представящ институцията омбудсман в Република България: какво е омбудсманът, кой, как и по какви въпроси може да се обръща към него. Госпожа Манолова се впечатли от създадения видеоклип и сподели, че би могла чрез него да представя дейността и функциите на омбудсмана при следващи срещи с ученици в цялата страна.

Последва увлекателен разказ на Мая Манолова за произхода на думата „омбудсман“ и зараждането на тази длъжност в далечния XVII век, за задълженията и ежедневието на обществения защитник, за важната роля на институцията в обществения живот.

Госпожа Манолова отправи важно послание към младите хора: „Ако човек обича работата си, във всяка професия може да постигне чудеса, стига да вложи сърце“. Пример за това е омбудсманът, който реално не може да задължи нито една институция да направи каквото и да е, но със своя екип успява да реши десетки хиляди проблеми на българските граждани.

Институцията омбудсман отговаря и за защитата на детските права – предприета е разяснителна кампания за това и вече са получени доста жалби, свързани с образованието, с насилието в училище, с тежките раници на учениците, сложните образователни програми, реда за прием в детските градини и в първи клас. Постъпила е дори жалба от дете, което моли да му помогнат да получи паспорт за своя папагал от много рядка порода. След намесата на обществения защитник, нужният документ е издаден.

Госпожа Манолова пожела да чуе мнението на младите хора по актуалните проблеми, по които работи – дебатът за съществуването на наргиле баровете, за липсата на възможности за спорт за младежите, тъй като спортът е добра алтернатива на баровете и висенето пред компютъра. Според нея , преди да издадат някакъв закон или наредба, депутатите трябва да проведат проучване и да разговарят с хората, които ще бъдат пряко засегнати от тях. Основен недостатък на съвременното общество е пренебрегването от възрастните и институциите на правото на детско мнение и детско участие, когато се решават проблеми, свързани с децата. Те трябва задължително да участват в тяхното решаване, както в случая с пушенето на наргиле.

Госпожа Манолова сподели, че се надява всички институции да се потрудят нещата в България да изглеждат по начин, който да накара образованите млади хора да останат тук, а не да тръгват към Терминал 2, да имат интерес, желание и причини да останат тук. Отговорността българската нация да продължи да съществува е изцяло на институциите като омбудсмана, кметовете, Народното събрание, президента, правителството.

На въпроса кое е първото нещо, което е направила, след като е станала омбудсман, госпожа Манолова отговори, че още с постъпването си е знаела, че работата има огромен потенциал, огромни възможности и че могат да се направят много неща. Първо си е обещала, че работата на институцията ще се изнесе изцяло на терен – на всяко едно място, където хората имат нужда от подкрепа, защото наистина е важно омбудсманът да е сред хората. Другото, което е решила, е че с екипа си ще стои зад всеки човек с неговите проблеми, за да бъдат решени те, и ще се бори с клишето, че от омбудсмана нищо не зависи. „Всичко зависи от Вас, от това каква енергия ще вложите, колко ще сте се образовали, колко ще сте упорити. Другото ми верую е, че когато човек преследва справедлива кауза, не трябва да се отказва, каквото и да му коства, каквито и трудности да среща, докато не я постигне“ – сподели госпожа Манолова.

В края на срещата директорът на гимназията госпожа Невена Арабаджиева благодари на омбудсмана на Република България за изнесения урок по гражданско образование и гражданска активност и й връчи сертификат за участие с думите: „Посрещнахме скъп гост и мисля, че спечелихме приятел“. Сертификати получиха и всички ученици, присъствали на открития урок.

От името на екипа на ПГРТО – Плевен Мая Манолова получи пано – дърворезба, тематично свързано с професията й на юрист, и шоколадов вариант на паното, изработен от учениците от специалност „Декорация на сладкарски изделия“ и техния учител госпожа Нонка Найденова. Шоколадовия шедьовър омбудсманът веднага сподели с присъстващите младежи, които се насладиха на вълшебния му вкус.

Писателката Иглика Нинова, която е и учител в гимназията, изненада госпожа Манолова, като й подари своята първа книга с разкази, озаглавена „Отворете вратата… Вратата!“ Тя сподели, че първият национален омбудсман на Република България Гиньо Ганев е подарил своя книга на нейната майка, сега тя има щастливата възможност да върне жеста на настоящия омб



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов