Избрани Новини

Горяха пламъците на "гаро"-то в Белица

Беличани си поискаха взаимно прошка

Снощи в Белица на Сирни Заговезни - "Прошки", лумнаха огньовете на построеното с много труд и емоции "гаро" в четирите квартала на града.
При запалване на кладите заря озари малкото градче, а събралите се около "гарото" хора - и християни, и мюсюлмани - се поздравяваха с думите "Прошка искам ", "Прошка давам ", черпеха се с баница, погача, ракия, вино и различни мезета и се радваха, че са заедно на празника.
Кметът на Община Белица Радослав Ревански, който председателстваше журито в обявения конкурс "Нащо гаро, най-големо", посети кварталите и лично поздрави хората и поиска прошка от всеки гражданин с думите "Моля да бъда простен ако волно или неволно съм съгрешил през годината". Всички, въодушавени от поисканата прошка и от факта , че кметът лично е присъствал на "гарото", го поздравяваха и изричаха "Простено да Ви е, кмете".
Хората във всички квартали на града се бяха постарали да направят високи купи от хвойна и всички бяха екологично чисти. Затова кметът Ревански реши всеки един квартал да бъде награден с по 100 лв. за спазената вековна традиция, за екологично чистото гаро и за положения труд от младите мъже на Белица.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)