Избрани Новини

Защо е добре да искаме прошка?

Пречистете душата си, покажете благородство

На Сирни Заговезни се иска прошка от членовете на семейството, а също така от приятели и познати. Това е начин да се покаже християнското благородство. По този начин човек пречиства душата си, както с постите пречиства тялото си.

На празника, който е известен като прошка, на възрастните се целува ръка и се иска прошка за всички волни и неволни неприятности, които човек е причинил. Според народната традиция отговорът е „Просто да ти е” или „Простено да ти е”.

Прощаването е важен ритуал, защото, когато събираме негативни емоции спрямо някого, ние нанасяме непоправима вреда на самите себе си.

За човешката психика е важен характерът на емоциите, а не това, към кого са адресирани, пише sanovnik.bg. Когато сме обидени, водим постоянен вътрешен диалог с човека, който ни е обидил, градим планове за отмъщение и така подклаждаме негативните емоции.

Защо е хубаво да искаме прошка

Рано или късно тези емоции излизат навън, отразяват се на околните, обикновено на най-близките около вас. След това те се връщат като бумеранг към самите вас.

А и когато имаме негативни емоции спрямо човека, който ни е обидил, ние оставаме вътрешно свързани с него. Затова умението да се прощава е залог за мирно съществуване – както с останалите хора, така и с вътрешния ви свят.

Понякога можете да простите, без да подновявате отношенията си с човека, който ви е излъгал или обидил. За да простите на някого, който ви е обидил или ви е сторил нещо неприятно, помислете за това, че този човек има и добри качества.

За да се отървете от болката, която се е насъбрала в душата ви, трябва да я осъзнаете. Кажете обидата си на глас, напишете на лист какво изпитвате, а след това го изгорете - това ще ви помогне да се отървете от негативните емоции.

Задължително е да се научите да прощавате, за да живеете в хармония със себе си и с околните.

Още за традициите на Сирни Заговезни виж ТУК.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов