Осъдиха ефективно "Ропотамци“ за разправа с "Гольовци"

Нахвърлили се и срещу кюстендилски полицаи

Районна прокуратура – Кюстендил постигна осъдителна присъда спрямо Н.Н., Д.К. и Й.Д., обвинени за извършени от тях престъпления по чл. 325, ал. 2, вр. ал. 1 и по чл. 269, ал. 2, вр. ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2 от НК.
През нощта на 13.08.2016 г. в квартал „Изток“ в Кюстендил възникнал скандал между представители на две враждуващи ромски фамилии, известни като „Гольовци“ и „Ропотамци“.
Сутринта на следващия ден в сградата на РУ и ОД на МВР - Кюстендил били призовани различни лица, участващи в конфликта, за снемане на обяснения и изясняване на случилото се. Двама от тях били от фамилията „Ропотамци“. Узнавайки за призоваването им, техните близки започнали да се събират, за да отидат пред сградата на Областната дирекция. Сред тях били и тримата подсъдими, които се откроявали като неформални лидери на фамилията. По същото време там пристигнали и техните опоненти – „Гольовците“.
След приключване на беседата и излизане на призованите лица, пред ОД на МВР представителите на двете фамилии влезли в словесен спор. Тримата подсъдими повели сформираната тълпа към входа на сградата, с намерение да се саморазправят с „Гольовците“. Те крещели, псували и отправяли обиди и закани към тях: „Елате един по един. Сега ще ви избием веднъж завинаги“.
Дежурните полицейски служители препречили пътя на агресивните мъже, като започнали да им отправят разпореждания да се отдръпнат назад и да се разотиват. Участниците в тълпата не се подчинили и започнали да употребяват спрямо органите на реда сила и заплашване – да ги дърпат и бутат. Викали им: „Стига ги пазихте тия, този път няма да ги спасите“. Освен това се заканвали на полицаите с убийство.
Поради неподчинение на полицейските разпореждания, един от дежурните служители на реда отправил предупреждение, че ще използва помощни средства – стоп-патрони, но и това не дало резултат. Тогава той извадил служебното си оръжие и произвел изстрел в безопасна посока, което също не мотивирало участниците в тълпата да спрат с агресивното си поведение. Последвали три изстрела със стоп-патрони и от другия полицай, но и те не предизвикали ефект.
Тримата подсъдими продължили да викат, псуват, отправят обиди и закани. Те успели да преодолеят съпротивата и влезли във физическа саморазправа с някои от представителите на враждуващата фамилия. Сбили се с тях и хвърляли парчета от плочка към полицейските служители. Участници в тълпата отправяли заплахи към представителите на реда: „Всички ще бъдете уволнени. Първо ще убием тях, а след това и вас“.
Впоследствие конфликтът бил потушен и тълпата напуснала мястото на инцидента.
След приключило първоинстанционно съдебно производство състав на Окръжен съд – Кюстендил е признал за виновни Н.Н., Д.К. и Й.Д. за извършените от тях престъпления.
На Н.Н. е наложено наказание от три години и шест месеца „лишаване от свобода“ при „общ“ режим на изтърпяване. Д.К. е с три години „лишаване от свобода“ при „общ“ режим на изтърпяване. Подсъдимият Й.Д. ще изтърпява наложеното му наказание от четири години „лишаване от свобода“ при „строг“ режим.
Осъдителната присъда подлежи на обжалване пред Софийския апелативен съд.Снимка на Деня

Кадетите на ТСК – Русе със злато от Държавното отборно първенство в Хасково