Избрани Новини

Реставриран е паметникът-костница в Благоевград

Направеното ще бъде представено от 11 часа

Паметник костница в памет на загиналите войници и офицери в Междусъюзническата война в Благоевград беше реставриран.   Направеното ще бъде представено ще бъде от 11.00 часа на Стария гробищен парк, срещу входа на парк „Македония“. Ремонтирана е настилката и е обновена оградата около него. Криптата е обновена и в нея са положени костите на всички загинали в защита на Отечеството герои. Кръстът за храброст, който е красял паметника, също е напълно възстановен.

Благодарение на усилията на Община Благоевград, Областна администрация Благоевград, РК „Традиция“-Благоевград и с подкрепата на Министерството на отбраната успешно се възстанови един културен паметник, емблема за Благоевград.

Общият паметник-костница приютява останките на 580 загинали за Родината офицери и войници. Паметникът е изграден много бързо с дейното участие на широката общественост от града. В него намират място за последен покой няколко войници, загинали по време на освобождението на града от османско владичество – 5 октомври 1912 г. По-голямата част са загинали към лятото на 1913 г., когато, отстоявайки стратегически важния подстъп към столицата, живота си дават 17 офицери, 31 подофицери и 528 войници. Решени да отдадат живота си, но да не допуснат противникът да продължи към София, тези герои са погребани в общи братски могили извън границите на тогавашната Горна Джумая.Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)