Избрани Новини

Даниел Панов : Над 180 млн. лв. са българските инвестиции във Велико Търново за последните 2 години

Мисия

06-03-2019, 21:29

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Кметът на старата столица откри дискусията „Икономически перспективи пред България в контекста на глобалните процеси“

Дискусия на тема „Икономически перспективи пред България в контекста на глобалните процеси“ се проведе днес във Велико Търново. Форумът бе  организиран съвместно от Предприемачи ГЕРБ и Фондация „Ханс Зайдел“ и бе открит от кмета на старата столица инж. Даниел Панов.

„Не е случайно, че Велико Търново е домакин на тази дискусия, защото само преди броени дни от Световната банка по тяхно искане се проведе среща с ръководството на общината. А причината е, че старата столица е един от градовете у нас с най-бърз икономически растеж. Само за периода 2015 – 2018 г. преките чуждестранни инвестиции са в размер на 100 – 110 млн. лв., а през последните две години българските инвестиции са над 180 млн. лв. С ръка на сърцето ще кажа, че Велико Търново вече не е градът на 500-те лева заплата. Това го доказва заплащането в хипермаркетите, открити тук напоследък, където средната заплата е между 1 000 лв. и 1 100 лв.” – така Даниел Панов очерта пред предприемачи от общината и областта.

 

Кметът припомни, че правителството отпусна 1,350 млрд.лв. за АМ „Хемус” и, че тя ще бъде изградена по най-добрия вариант, като ще премине край Момин сбор. Другият стратегически за региона инфраструктурен обект е трасето Русе – Велико Търново. „Водим разговори с вицепремиера Томислав Дончев и скоро ни предстои такъв и с премиера за пътя Дебелец – Донино. Нашето желание е това трасе също да получи финансиране при старта на Русе – Велико Търново.” – съобщи Даниел Панов.

 

Като председател на УС на НСОРБ Панов коментира важността на промяната на Закона за нормативните актове. Благодарение на нея промяната в законите вече преминава през обсъждане от местната власт.

 

За представителите на строителния бранш той съобщи, че във Велико Търново има подадени 67 проекта за саниране на сгради и те ще бъдат стартирани веднага, щом бъде отпуснато финансиране.

 

Даниел Панов не пропусна да благодари на предприемачите за подкрепата, която оказват п време на различни мероприятия в града и общината. „Важно е, че връзката между местната власти бизнеса в общината е факт.” – завърши Панов.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов