Избрани Новини

Районна прокуратура - Петрич приключи две дела за контрабанда на цигари

Общото количество на иззетите нелегални цигари е 30 950 кутии

Досъдебните производства са били образувани и наблюдавани от Районна прокуратура – Петрич във връзка с два случая на контрабанда на акцизни стоки, разкрити от митнически служители от ГД „Митническо разузнаване и разследване“ в района на ГКПП Кулата. Общото количество на иззетите нелегални цигари без български акцизен бандерол е 30 950 кутии или 619 000 къса.
На 18.02.2019 г., на ГКПП Кулата, била извършена проверка на два автобуса, пътуващи по редовни линии от Гърция за България. При багажа на пътник от първия автобус, били открити 3990 кутии (79 800 къса) цигари без бандерол. При втора проверка, в багажа на друг пътник, от втория автобус, били открити 2000 кутии (40 000 къса) цигари без бандерол. В качеството на обвиняеми по делото са били привлечени четири лица – извършители и помагачи. След постигнато между защитата им и Районна прокуратура – Петрич споразумение на подсъдимите са били наложени наказания. Трима от тях – Л.Б., А.Г., Г.Г., са с по една година „лишаване от свобода“ с тригодишен изпитателен срок и глоби в различни размери – от седемстотин лева до хиляда лева. Четвъртият подсъдим – М.М., е с наложено ефективно наказание от пет месеца „лишаване от свобода“ и глоба в размер на хиляда лева.
499 200 къса (24 960 кутии) цигари без български акцизен бандерол били задържани от митнически служители седмица по-рано в района на ГКПП Кулата. Митническите служители спрели за проверка по спазване на акцизното законодателство автовоз, влизащ в страната от Гърция и превозващ десет употребявани автомобила. При проверката в девет от тях били открити общо 24 960 кутии нелегални цигари от различни марки.
Подсъдимият по делото – Д.Г., се е признал за виновен за извършеното от него престъпление и се е споразумял с Районна прокуратура – Петрич. С определението на съда му е наложено наказание от три години „лишаване от свобода“ с петгодишен изпитателен срок.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)