Избрани Новини

В Лондон за втори път излекуваха болен от СПИН

Имета на пациента се пази в тайна

Учени са излекували пациент от ХИВ вируса, съобщи The New York Times, цитиран от в."Български новини". Човекът, чието име се пази в тайна, е наричан от учените Лондонския пациент.
В продължение на години се правеха опити да бъдат повторени резултатите с т.нар. Берлински пациент, който стана първият излекуван от ХИВ.
Очаква се по-късно днес в списание Nature да бъдат публикувани подробности за Лондонския пациент, който е вторият излекуван от вируса, предизвикващ СПИН. И двата успешни случая са станали факт сред трансплантирането на костен мозък на пациентите. И при двата случая трансплантацията е била с цел лекуване на рак, а не на ХИВ вируса. Въпреки успеха учените отчитат че трансплантацията на костен мозък няма как да се превърне в масова практика за лечение на заразените с ХИВ.
В момента стандартната процедура е вируса да се потиска с мощни лекарства. Въпреки това трансплантирането на клетки, модифицирани да издържат на ХИВ вируса, може да се окаже животоспасяващо в определени случаи. Лондонският пациент е бил излекуван както от рак, така и от ХИВ вируса.
Според лекарите той определил успеха в лечението му като „сюрреалистичен“. Първият случай на излекуван от ХИВ беше представен през 2007 г. на същата научна конференция в Сиатъл, на която днес ще бъдат показани резултатите на Лондонския пациент. Тогава германски лекар показа постигнатото с Берлинския пациент, който впоследствие беше разкрит като Тимъти Рей Браун, на 52 години, който живее в Калифорния.Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов