Избрани Новини

21 пожара само за пет дни на територията на ЮЗДП

Пет от тях са в района на Кюстендил

21 пожара са регистрирани на територията на Югозападното държавно предприятие само за първите дни на месец март. Пет от тях са в района на Кюстендил, четири – в Самоков, три – в Тетевен, по два – в Благоевград и Сливница и по един – в държавните горски стопанства в Първомай, Белово, София и ловните стопанства „Дикчан” и „Осогово”. Всички огнени инциденти са причинени от запалване на сухи треви и отпадъци при почистване на земеделските имоти от стопаните.
Благодарение на бързата реакция на горските служители, екипите на „Пожарна безопасност и защита на населението” и доброволци огънят е овладян, без да нанесе сериозни щети на гората. Единствено в района на кюстендилските села Трекляно и Средорек са засегнати низово горски насаждения, а пожарът в землището на съседното село Киселица е потушен, преди да достигне намиращите се наблизо къщи.

Само през вчерашния ден за гасенето на трите пожара в този район бяха мобилизирани около 50 служители от териториалните поделения на ЮЗДП в Кюстендил, Невестино и Дупница, оборудвани с три специализирани противопожарни автомобила.

Югозападното държавно предприятие напомня, че с повишаването на температурите се увелича рискът от горски пожари. И тъй като човешката небрежност продължава да е основен фактор за възникването им, от предприятието призовават гражданите към повишено внимание при боравене с огън. Глоба от 500 лв. се налага при паленето на огън на открито на разстояние по-малко от 100 метра от границите на горските територии. Същата санкция е в сила и за палене на огън в горски територии извън определените зони от държавните горски и ловни стопанства.Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)