Избрани Новини

След 30 години църква в Мелник може отново да отвори врати

Новините

05-03-2019, 09:37

Снимка:

bg.wikipedia.org

Автор:

blagoevgradutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Мелник събра ценители на виното от цяла България

Театърът оживява в Мелник

Неврокопският митрополит Серафим е обещал да осигури финансиране за ремонта

Най-сетне ще започне ремонт в двувековен храм в най-малкия ни град Мелник. Ще бъде направен ремонт на църквата "Свети свети Петър и Павел", разкри кметът на населеното място – Наско Петев.

Той уточни, че Неврокопският митрополит Серафим е обещал да осигури финансирането на дейността, за да помогне за възкресяването на светата обител.

"Няма да ни трябват много средства. Голямата ни цел е тази година да отворим и този храм, който да посреща миряни. Това е стара църква, намира се в центъра на Мелник, била е много посещавана навремето. Но е затворена повече от 30 години", твърди Петев.

Храмът е паметник на културата с национално значение, построен е през XIX век. С изключителна художествена стойност са иконостасът, амвонът, епископският трон, стенописите и иконите. Мисията на мелничани е тази прекрасна църква да отвори врати за миряни. Защото е недопустимо над 30 години да стои под ключ.

"Храмът се нуждае от козметичен ремонт, от почистване, от освежаване, за да посреща вярващи. С отварянето на тази църква религиозният туризъм в Мелник ще се развие още повече. Искаме да върнем старата слава на религиозен център на града ни", споделят местните хора.

Тук някога е имало над 70 църкви, действали са 4 манастира. След много работа и ремонти сега тук с отворени врати са ежедневно четири храма - "Света Петка", "Свети Антоний", "Свети Николай Чудотворец" и "Свети Йоан Кръстител", съобщава kmeta.bg.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)