Избрани Новини

800 гребци от 40 държави идват за Световната купа по гребане в Пловдив

Ще се проведе от 10 до 12 май

Около 800 гребци от 40 държави се очакват в Пловдив за Световната купа по гребане, която ще се проведе от 10 до 12 май 2019 година. Това обяви председателят на организационния комитет Иван Попов.
Според правилата на FISA /Световната федерация по гребане/ всяка година има общо 3 кръга за Световната купа и след Пловдив са състезанията в Познан и Люцерн.  Правото да бъдем домакини спечелихме преди 2 години в САЩ. Досега Пловдив не е организирал това състезание.
„Уверен съм, че след Световното първенство в Пловдив през 2018 година, което е най-голямото състезание в календара на FISA, сегашната организация няма да бъде проблем за нас. Организационният комитет и Пловдив имат добър опит, защото през последните 6 години заедно сме организирали най-големите възможни състезания по гребане. В Организационния комитет няма промени – хората си знаят работата, дори чуждестранните доброволци, ангажирани със съдийството, са същите. Единствените ни притеснения са свързани с времето – състезанието е много кратко и не могат да се отлагат сериите. Програмата е толкова плътна, че някои състезатели, които ще се борят за влизане във финала може да участват и в две гонки в петък и събота. В трите състезателни дни ще има общо 20 дисциплини – 6 за гребците от леката категория и 14 за гребците от тежката категория“, заяви Попов.
Състезанието от Световната купа по гребане в Пловдив е първа проверка за отборите за сезона. Голямата цел на всички е Световното първенство по гребане през септември, а Пловдив ще бъде стартов тест за него. По предварителна информация българският отбор ще бъде съставен от 5 единични лодки /скиф/, като в състезанието ще вземат участие една жена и четирима мъже. Практиката е да се събират точките от трите кръга за Световната купа по гребане, за да се излъчат победителите за 2019 година в гребните дисциплини. За Пловдив състезанието ще означава освен международен престиж, но също и приходи от 1200-1500 чужденци, които ще бъдат в града от 5 до 7 дни. Състезанията ще се предават на живо по Eurosport и БНТ.  
Подготовката за  състезанието вече започна. На гребния канал се извършват малки ремонтни дейности, а организационният комитет работи по настаняването, транспорта и храната на отборите. Предстои подготовката на доброволците, които ще помагат по време на Световната купа. Поставено е стартовото устройство, а по-късно ще бъде инсталирана и buble line системата, която за първи път на Световното първенство през 2018 година онагледяваше за гребците и публиката кога лодките пресичат финалната линия. Преди състезанието гребният канал ще бъде овехован с новите бели бочки, които очертават гребните коридори.
В момента тече проверка от Световната федерация по гребане за подготовката на Световната купа. Утре (5 март) в 11 часа на финалната кула на гребния канал в Пловдив представителите на FISA ще споделят впечатленията си от проверката с медиите. В събитието ще участват Светла Оцетова – технически директор на FISA, Камерън Алън – организационен мениджър на FISA, Мат Драпер – технически делегат на FISA, Бернд Шумахер – член на организационния комитет в Пловдив, заместник-кметът Георги Титюков, председателят на Организационния комитет Иван Попов и Даниел Христов.
    



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)