Банско чества 141 години свободна България /снимки/

Бяха поднесени цветя за героите

С тържествено честване в Банско бе отбелязан 3 март, Националния празник на Република България.
Преди 141 години нашата България възкръсва и свършва петвековният дълбок мрак - период, в който българите са лишено от църква, държава и от правото да бъдат свободни.
На 3 март 1878 година, по нов стил, е подписан Санстефанският  предварителен мирен договор, сложил край на Руско-турската война и обособил Третата българска държава. Гражданите на Банско с благодарност сведоха глави пред подвига на всички знайни и незнайни български герои, храбри четници и опълченци, извоювали правото днес да живеем свободни.
Пред паметника „Банско помни героите", в своето слово кметът Георги Икономов каза:
"Трети март безспорно връща България в границите на Европа и Санстефанският мирен договор е посрещнат с ликуване от българския народ. Ликува и Банско. Но радостта ни е попарена от Берлинския договор, който оставя България страдаща, разпокъсана, наранена, измамена и лишена от това, което й принадлежи по право и за което беше платила с кръвта на своите герои и мъченици. На онези, които със слово и меч са творили историята и със златни букви са изписвали категоричната воля на поробените – Свобода или смърт!
Нашият край остава в рамките на Османската империя. Ще минат дълги години на страдания, пожари, кланета, въстания и героизъм, преди да се върнем в свидното ни Отечество, в онази Трета България, на която историята е отредила да се намира на кръстопътя между Запада и Изтока, между Европа и Азия, там, където така сложно и съдбовно са се преплитали интересите на Великите сили.
Скъпи съграждани,
когато честваме Трети март, нека почетем и героите на Банско. Онези, от които всеки от нас носи частица в себе си, частица от тяхната любов към България и родното място. Те ни завещаха да бъдем заедно и да градим! Да градим всеки ден!
Те и великите наши предци ни завещаха да не забравяме да защитаваме всекидневно свободата - като дух и мисъл, като воля и дело, мъдрост и родолюбие! Само така, ние, българите, непрестанно ще се доказваме като достойна нация в големия, общ европейски дом!
Честит празник, скъпи съграждани!
Да живее България!"
Заедно с кмета, пред паметника се поклони и председателят на Общински съвет Банско Петър Баряков. Цветя за героите бяха поднесени от децата на обединените детски заведения, читалищни дейци, директори на училища, учители, ученици и много граждани, които почетоха подвига на героите. Честването продължи с програма, посветена на празника. На централния площад в града звучаха стихове и песни за България.
Бъдете благословени и достойни за СВОБОДАТА!
Честит празник!Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"