Избрани Новини

Благоевград отбелязва Трети март с богата програма

В 9.30 часа ще има панихида за загиналите

Община Благоевград отбелязва Националния празник на България с богата програма

Редица мероприятия, посветени на Националния празник, ще се проведат в града.
Начало на програмата по повод 141 години от Освобождението на България от турско робство ще бъде поставено в 9.30 часа с панихида за загиналите за Освобождението на България от османско иго и полагане на цветя на паметния знак на майор Иван Павлович Орлински в двора на църквата „Въведение Богородично“.
Денят ще продължи с шествие от два лъча. Единият лъч ще тръгне в 10.20 часа от сградата на Съдебна палата, по улица „Тодор Александров“, „Ларго мол“ , ул.„Тракия“ и ще стигне до пл.„Македония“. Парадът на училищата ще бъде предвождан от Детско-юношески духов оркестър към Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград.
В 10.30 часа ще бъдат положени цветя на паметната плоча в чест на посрещането на руските освободителни войски в градинката пред централния вход на стадион “Христо Ботев”, откъдето тръгва и другият лъч. Той ще премине по улица „Трети март“. Двете шествия ще се слеят на площад „Македония“, където в 11.00 часа ще бъде издигнат националният флаг и ще прозвучи химна на България. Ще бъде отслужен молебен за благоденствие на българския народ от свещеници от благоевградския храм „Въведение Богородично“. Благоевградската общественост ще сведе глава и пред паметника на героя Гоце Делчев, където ще бъде извършен ритуал по полагане на венци и цветя в памет на загиналите за свободата на България.
В празничния ден за жителите и гостите на Благоевград ансамбъл „Пирин“ и Центърът за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград ще покажат българското, ще напомнят, че традициите живеят и че се съхраняват и предават от поколенията. Ще бъдат припомнени паметни и славни моменти от бележитата 1878 година, ще бъдат рецитирани и някои от вечните български стихотворения, писани от едни от най-великите българи.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов