Избрани Новини

Расте броят на децата, страдащи от различни заболявания

От месец лекари от Благоевград извършват безплатни прегледи

Расте броят на децата в Благоевград, страдащи от различни заболявания, информира БНТ.
От един месец лекари от Благоевград извършват ежедневно безплатни профилактични прегледи на учениците в специална мобилна клиника. В нея децата се преглеждат от специалисти по ортопедия, уши, нос и гърло, стоматолози и офталмолози.
Доктор Александър Сивиков, ортопед: Най-честото е плоскостъпието. Увредата на свода води до увреда на гръбнака и цялата механична верига от врата до стъпалото. Затова профилактично трябва да носят ортопедични обувки или ортопедични стелки, които да подпомогнат доизграждането на стъпалото. До 16 години не се ли коригира, остава за цял живот.
Доктор Русанка Венелинова: Типични са проблемите с очите. Предполагам, че това е много характерно за последните години с таблетите, с телефоните от най-ранна възраст, просто децата ги виждате - те са с очила. Улавят се, това, което е интересно, неща, които биха убегнали на родителите като далтонизъм например.
За здравословните проблеми на децата родителите могат да разберат от страницата на проекта, по който се извършват безплатните профилактични прегледи.
Д-р Венелинова, ръководител на проекта: След всеки преглед освен, че пишем резултати, пишем и референтни стойности, тоест това са нормите за съответната възраст и ако има нещо, което е като отклонение със забележка, веднага могат да обърнат внимание, подчертаваме, да се отиде към фамилния лекар или друг специалист.
По българо-гръцкия проект предстои и 320 учители от Благоевградска област да преминат през обучение за оказване на първа помощ. Целта е те да могат да реагират бързо при възникнал проблем в училище още преди идването на спешен екип.Топ Новини

Снимка на Деня

Аспарухово отбеляза Кръстовден