Избрани Новини

Ива Давидова с патриотична песен за Трети март

Животът

27-02-2019, 20:00

Снимка:

Фен Фолк ТВ

Автор:

blagoevgradutre

Всичко от Автора

Участва Берковската духова музика

В ефира на Фен Фолк ТВ направи своята премиера една историческа песен – "Послушайте, патриоти" в изпълнение на Ива Давидова и Берковската духова музика.
За тази песен се смята, че дни преди смъртната си присъда Александър Карагюлев (Охридски) я написва в затвора. На 15 март 1891 г. в София при атентат срещу Стефан Стамболов по погрешка е убит неговият финансов министър Христо Белчев. Следва шумен съдебен процес, където се произнасят смъртните присъди, но не на истинските извършители. Обесени са Светослав Миларов, Константин Попов, Тома Георгиев и Александър Карагюлев (Охридски). Като подбудител е осъден на затвор Петко Каравелов. Истинските виновници са хора от кръга на Наум Тюфекчиев. По ирония на съдбата същият успява да организира убийството на Стефан Стамболов четири години по-късно – на 15 юли 1895 г.
Идеята за видеоклипа е на режисьора Ненчо Касъмов. Замисълът е да се пресъздадат мъките на лирическия герой Александър Карагюлев (Охридски), в чиято роля влиза съпругът на Ива Давидова – Владимир Тодоров. Сюжетът обаче е променен и историята завършва с щастлив край. Героят излиза от затвора и е посрещнат от своите съмишленици и приятели на отрупана трапеза. Промяната в историческата действителност е съпроводена от желанието да се покаже справедливостта, която липсва в живота на Александър Карагюлев, който незаслужено е обесен.
Снимките са направени в Цари Мали град и в механа „Велчева завера“ в Самоков. Аранжиментът е дело на Калоян Бакалов и Берковската духова музика.
С тази песен Ива Давидова показва, че продължава да поддържа патриотичния дух жив.
„Следвам патриотичната линия от години, защото публиката ме разпознава като истински патриот и радетел на българското, фолклора и традициите. А това е една от най-силните и обичани патриотични песни“,  сподели талантливата изпълнителка от Ара мюзик.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)