Избрани Новини

Представят книгата "Химните на Орфей“ в Благоевград

Публикувани са оригиналните текстове на всичките 87 химна

Регионален исторически музей - Благоевград, съвместно с издателска къща „Гутенберг“ и Сдружение „Нова България“, в рамките на семинара  „Културата на древна Тракия“ представя книгата „Химните на Орфей“ от Александър Фол.
Лектор е проф.Валерия Фол. Възстановка на музиката доц. д-р Георги Арнаудов.
Събитието е днес от 18.00 ч. в РИМ - Благоевград, зала Античност.
„В това изследване Александър Фол прави нов прочит на орфическите химни през призмата на нелитературната доктринална традиция, наречена от него Тракийски орфизъм. Казано накратко с неговите думи: „Траките „и“ гръко-римският свят, а не траките „в“ гръко-римския свят“. На това „и“ той посвети живота си и до последно блестящо защитаваше своите тези за културната идентичност на един безписмен народ – траките. Сега, когато и археологията подплати неговите тези с артефакти, и тракологията се утвърди като наука, ви предлагаме тази книга – частица от Пътя към човекознанието.“ /Д-р Анатолий Кънев - ИК „Гутенберг“/
В книгата на проф.Александър Фол „Химните на Орфей“ са публикувани оригиналните текстове на всичките 87 химна с коментари от българския учен и въведение от автора. Химните представляват молитви-призовавания към богове и обожествени космически сили. Те са били открити в Константинопол, 30 години преди падането на града в ръцете на османлиите.
Изследването на Александър Фол става повод да се направи и възстановка на звученето на част от записаните химни. Възстановката на музиката е на Георги Арнаудов към химните, отправени към Протогонос, Хелиос, Дионис, Семела, Сабазий, Хипта, Силена Сатир, Ерос.
Предполага се, че Орфическите химни са предавани устно от 15-14 век преди Христа, а 11 века по-късно са записани. Поради мелодията, ритъма и инструментите се счита, че цялата музика е тракийска или азиатска, пише в съчинение на Страбон, живял от 64 г. преди Христа до 26 г. след Христа. Пиерия, Олимп, Пимпла, Лейбетър в старо време са били тракийски места и планини, а сега ги владеят македонците, посочва Страбон.
Семинарното представяне цели за няколко мига да се доближим до автентичната среда, в която са изпълнявани химните, за което зала „Античност“ на Регионален исторически музей – Благоевград ще спомогне на въображението.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов