Избрани Новини

До края на годината – Wi-Fi във всяко училище

Ще се промени и видът на класната стая, обеща Вълчев

До края на годината във всяко българско училище ще има Wi-Fi. Това обяви министърът на образованието Красимир Вълчев по време на кръгла маса „Образование 4.0“, съобщава tribune.bg.

"Това, което можем да кажем, че ще изпълним, е до края на 2019 г. всички училища да имат Wi-Fi мрежи. В момента такива се изграждат в последните 600 учебни заведения, които нямат интернет“, посочи Вълчев.

Той обаче подчерта, че най-важно при изграждането на мрежите е тяхната сигурност и защита, за да могат да се използват по предназначение – образование.

"Днешните деца ще са на пазара на труда през 2050 г. и професиите ще изискват дигитални умения на създатели, хора които работят с машини с изкуствен интелект“, подчерта той.

Същевременно министърът съобщи, че се обмисля и промяна на физическата среда в училищата. Така дори видът на класната стая ще е различен, за да отговаря на нуждите на самия урок. Ще има и стандарт за оборудване на технологии във всяка класна стая.

Вълчев получи и различни предложения от родители, ученици и учители за подобряване на учебната среда.

"Не подкрепям проповядването на джендър идеология в училища като министър и родител“, коментира още Вълчев. Повод за коментарът му е въпрос в инструмента за самооценка SELFIE за определяне на пола на анкетирания, при който има три възможности – мъж, жена, друго.

"Ние не можем да махнем тази колона от инструмента Selfie, защото той е един за всички европейски страни. Може единствено Европейската комисия, по наша молба, да го направи. Ще отправим такава молба”, подчерта просветният министър. 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов