Разлог почете паметта на Васил Левски /снимки/

Бяха поднесени венци и цветя пред паметника му

Днес се навършват 146 години от гибелта на един от най-великите българи в нашата история – Васил Левски. На този ден се прекланяме и отдаваме почит и признателност към делата на Апостола.
Васил Иванов Кунчев - Левски е основател на Вътрешната революционна организация (ВРО) и на Българския революционен централен комитет (БРЦК). Прозвището си Апостол на свободата получава заради организирането на стратегия за освобождение на България от османско иго. Неговата мечта е чиста и свята република.
По време на втората си обиколка из България, Васил Левски посещава и Разлог, който тогава носи името Мехомия. През лятото на 1869 г., в къщата на Кипре Максев, Левски създава таен комитет, който първоначално е от 12 души.
Създадената от него Вътрешна революционна организация е основата, върху която стъпват инициаторите на Априлското въстание. Това въстание и последвалата Руско-турска война довеждат до възстановяване на България на европейската карта.
Днес признателни граждани почетоха паметта на Васил Левски пред паметника му в центъра на Разлог. Венци и цветя бяха поднесени от д-р Емил Тончев - народен представител, инж.Венцислав Гърменов - заместник-кмет по социалните дейности, д-р Мария Копанарова - председател на ОбС-Разлог, представители на политически партии, организации, общественици, признателни граждани, жители и гости на Разлог.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен