Избрани Новини

Внимание: Опасност от битови пожари!

В 200 битови пожара през седмицаjd са загинали 9 души

Близо 200 битови пожара със значителни материални щети са възникнали през изминалата седмица. При пожарите са загинали 9 човека, а други 8 са пострадали. Екипите на пожарните служби са спасили 40 човека. От началото на годината са погасени близо 4500 пожара, над 1000 от тях -  битови. 

На 11-и февруари в 2=45 часа в оперативния център на Столичната пожарна е получено съобщение за възникнал пожар в апартамент в жк. Дружба 1. На мястото на произшествието са изпратени два пожарни екипа. При инцидента е загинала 96-годишна жена. Причината за пожара е в процес на установяване. Огнената стихия е унищожила домашно имущество.

Няколко часа по-късно в пожарната в Пазарджик било съобщено за пожар в едноетажна къща в кв.„Баткун“, с.Паталеница. В погасяването на пожара са участвали два екипа огнеборци. При пожара е загинала 81-годишната собственичка на дома. Предстои да бъде уточнена причината за възникване на огъня, унищожил покъщнина.

Отново на 11-и февруари малко след 7 часа и в плевенската пожарна е получен сигнал за пожар в къща в с.Новачене. На място незабавно пристигнал екип пожарникари, които установили, че стихията е обхванала покривната конструкция на сградата. Въпреки бързите им действия, в огнената стихия е загинал 65-годишен мъж. Според първоначалната информация най-вероятната причина за инцидента е неправилно ползване на печка на твърдо гориво.

Сутринта на 14-и февруари в оперативния център на пожарната във Велико Търново бил получен сигнал за пожар в къща в с.Родина, община Златарица. Пристигналите на място огнеборци намерили в двора на имота 84-годишен мъж, който незабавно бил транспортиран към лечебно заведение. Малко по-късно възрастният мъж е починал. Огънят е унищожил къщата и домашно имущество. Причината за инцидента се установява от полицейските структури.

В 11 часа на 14-и февруари във варненската пожарна се получило съобщение за  пожар в барака на ул „Христо Македонски“ в морския град. На посочения адрес били изпратени два екипа пожарникари. При пристигане си на място те открили тялото на 45-годишна жена. Причините са в процес на установяване. 

Баба и внуче загинаха, а двама мъже - на 57 и на 34 години,  пострадаха сериозно при пожар в столицата на 16-и февруари. В 3=30 часа в оперативния център на СДПБЗН е получено съобщение за пожар в къща на ул.„Средна гора“. На посочения адрес пристигнали два пожарни екипа, автомеханична стълба и медицинският екип на софийската пожарна. Столичните пожарникари спасили жена на 25 години и момиченце на 1 годинка. Причината за възникване на произшествието е в процес на установяване.

На 16-и февруари малко преди 11 часа е получен сигнал за пожар в къща в гр.Попово. При произшествието загинал 57-годишният собственик на имота. Предполага се, че причината за възникване на произшествието е неизгасена цигара.

В 19 часа на 16-и февруари в пожарната служба на Козлодуй е съобщено за пожар в къща в града. В ликвидиране на произшествието участвали два екипа огнеборци. При произшествието загинал 77-годишен мъж. Огънят унищожил цялата къща. Причината за възникване на произшествието е в процес на установяване.

За да не се допускат сериозни инциденти и за да опазим своят живот и имуществото си, е важно да спазваме основните правила за пожарна безопасност.

Експертите от ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ напомнят използването на отоплителните и нагревателните уреди да става при стриктно спазване на правилата за пожарна безопасност, както и да се отчитат специфичните им характеристики. Задължително е на разстояние от един метър около тях да не се поставят и съхраняват горими материали. Преди да напуснем дома си е добре да проверим и да изключим всички отоплителни уреди. Препоръчително е да не покриваме електрическите уреди и да не сушим директно върху тях мокри дрехи. Статистиката сочи, че самотно живеещите и трудноподвижните хора, както и децата, са най-рисковите групи при пожар в бита.

В случай на възникнал инцидент, потърсете помощ на телефон 112.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)